Извор:Фото: Профимедиа

КРЕМЉ: Познато да ли ће Путин присуствовати сахрани Абеа

Извор: Нпортал

09.07.2022.

11:55

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин послао је телеграм саучешћа Абеовој породици

Председник Русије Владимир Путин неће присуствовати сахрани бившег јапанског премијера Шинза Абеа, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси ТАСС.

Песков је навео да Путин неће присуствовати Абеовој сахрани, а да присуство других званичника зависи „од протоколарних правила“.


Он је раније рекао новинарима да је Кремљ дубоко ожалошћен вестима о смрти бившег премијера Јапана и изразио саучешће народу те земље.

Председник Русије Владимир Путин послао је телеграм саучешћа Абеовој породици, описујући његову смрт као ненадокнадив губитак.

- Рука злочинца скратила је живот изузетног државника који је дуго био на челу јапанске владе и учинио много на развоју добросуседских односа између наших земаља - наводи се у тексту телеграма шефа руске државе упућеног мајци и удовици бившег премијера.

Абеова сахрана биће одржана 12. јула у његовом родном граду Шимоносеки, пренела је раније јапанска агенција Кјодо. Комеморација је заказана дан раније у будистичком храму у центру Токија.

Абе је јуче убијен у граду Нара док је држао говор приликом кампање уочи парламентарних избора у Јапану заказаних за 10. јул ове године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".