Извор:Фото: Профимедиа

ТАЈНА ДУГОВЕЧНОСТИ: Краљица Елизабета већ 60 година једе ОВО

Извор: Нпортал

14.07.2022.

14:26

НАЈДУГОВЕЧНИЈА владарка на свету има посебан режим исхране, доносимо вам детаљне рецепте за све оброке.

Краљица Елизабета II, која је недавно прославила 96. рођендан, наводно се придржава веома здравог режима исхране, те се стога не би требало ни чудити што је у позним годинама тако витална.

Ови тајну је свету открио Дарен Мекгрејди, један од њених личних кувара, пишући о томе у својој књизи „Једите краљевски: рецепти и сећања из краљевске кухиње“.

Иако је најстарији живи монарх на свету привукао пажњу због тога што јој је лекар наложио да се окане свог ноћног коктела, она и поред тога јако држи до здраве исхране. Уз пар  мањих прекршаја, наравно. А оно што воли да једе сваки дан није се много мењало у протеклих 60 година, ако је судити по ономе што тврди Мекгрејди. Портал Срећна Република вам открива коју то храну краљица наводно једе сваки дан како би себи продужила век и очувала здравље у 70. години свог владарског стажа.

Чај и кексићи


Краљица почиње свој дан шољицом топлог Ерл Греј чаја са млеком, без шећера и са неколико колачића. У Енглеској се колачићи или крекери називају бисквитима. Њени одувек омиљени кексићи су хрскави колачићи обложени чоколадом. Ове посластице су нека врста првог доручка.

Доручак


Након купања и облачења, краљица ужива у свом званичном доручку који се састоји од житарица са хладним млеком. Понекад се на столу нађу и тост и мармелада. Јаја су ретко на њеном менију.


Ручак

Ручак је једноставан, са високим садржајем протеина и мало угљених хидрата. Мекгрејди је рекао да су риба доверски ђон на жару или шкотски лосос послужен са спанаћем и тиквицама њени фаворити. Такође је познато да јој прија једноставна салата са пилетином на жару.

- Када сама руча, веома је дисциплинована. Правило је да нема скроба на менију - рекао је Мекгрејди.

Поподневи чај


Поподневни чај је обавезан. Краљевска биографкиња, Кејти Никол, каже да су сендвичи са краставцима, воћна торта и Ерл Греј чај увек на менију. Мекгрејди је са светом поделио рецепт за једноставан сендвич са краставцима који краљица обожава. Бели хлеб се премаже крем сиром са комадићима свеже нане, а затим се на кришку стави изразито танко исечен краставац. Затим се са хлеба уклони корица и сендвич се сече на два залогаја.


Споменуо је и сендвиче са парадајзом и сендвиче са џемом од јагода које је краљица јела као дете. Ово су једноставни сендвичи који се састоје од џема од јагода, направљеног у краљевским кухињама, са свежим шкотским јагодама, наравно, и путером, исеченим на мале кругове величине старог енглеског пенија.

Вечера


Мекгрејди је рекао да краљица и на вечеру примењује правило “без скроба” када је сама. Уз салату и поврће на менију је још и поширана или грилована риба.


- То је то. То је све што она једе. Она је јако дисциплинована. Може да једе шта год пожели, али управо је та дисциплина оно што је одржава виталном и тако здравом - рекао је Грејди.

Десерт


Понекад је и десерт на менију. Док се често служи свеже воће из њених вртова, попут јагода из замка Балморал или свежих бресака из стакленика замка Винџор, Грејди је у поверењу признао да је краљица Елизабета II помало и чокохоличарка. Повремено јој се “омакне” и домаћи чоколадни десерт.


- У питању је искључиво црна чоколада, што тамнија то боља. Није баш била одушевљена млечном чоколадом или белом чоколадом - открива Грејди.
 

Шта краљица не воли да једе


Једна ствар коју нећете наћи на краљичином менију је бели лук.

- Краљица не воли бели лук - каже Мекгрејди.

Она такође више воли добро печену говедину, тако да јој се никада не служи ни татарски бифтек.

- Кад год смо правили ростбиф, она би увек узимала окрајке - додао је он.


У случају да вас занима да ли краљица воли брзу храну, спремите се за велико разочарење. Наиме, она никада није наручила брзу храну. 

- Када имате 20 кувара у кухињи, зашто бисте то радили? Само назовете кухињу и наручите који год оброк желите - закључио је Грејди.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".