Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/недељник време

ГОДИШЊИЦА: Сутра обележавамо 5. октобар

Извор: Танјуг

04.10.2021.

21:51

СУТРА се навршава 21 година од Петог октобра, великог протеста који је организовала уједињена српска опозиција с циљем да се Слободан Милошевић склони с власти након што је 24. септембра 2000. године изгубио на изборима.

Широм Србије тада је непосредно после избора почео генерални штрајк, што је био и увод у масовни протест који је 5. октобра у Београду организовала Демократска опозиција Србије (ДОС).

ДОС је била широка групација 18 политичких странака и покрета које су за циљ имале смену режима Слободана Милошевица на изборима за председника и парламент Савезне Републике Југославије 24. септембра 2000. године.

Седнице председништва ДОС, које су чинили лидери странака, биле су место доношења кључних одлука - најпре о начинима супротстављања властима, а потом и о потезима које ће предузимати нова власт.

- Ко сме да вас погледа у очи - гласио је изборни слоган Војислава Коштунице, јединственог кандидата уједињене опозиције на септембарским изборима и политичара који је, како се сматрало, био фактор јединства, помирљив избор за леве, десне, умерене и уједно најбоља противтежа Слободану Милошевићу. https://www.youtube.com/watch?v=QNVsWfXftBo