Извор:Фото: Пиксабеј/Пикселс

ШТА СЕ ДЕШАВА АКО ПРОГУТАМО ЖВАКУ: Ово је права истина

Извор: Нпортал

16.07.2022.

16:36

СВИ страхују да ће се жвака залепити за црева.

Колико сте пута чули, поготово као деца, да никако не смете да прогутате жваку зато што може да вам се залепи за црева или желудац, а једна од најупечатљивијих урбаних легенди је да је жваки потребно око седам година да се у потпуности свари.

Ако су успели да вам усаде овај страх у кости, истина је, на срећу, нешто другачија.

BloombergAdria.com

 

Иако се жваке састоје од смоле, воска, масти и емулгатора који нису сварљиви, човеков желудац свакодневно прима одређене количине несварљиве хране, па то самим тим није необично, нити опасно по живот.

Тако у тренутку када прогутате жваку, њени делови који не могу да се сваре, остају у телу све док се желудац не избори с тим, а потом се, после одређеног времена, избацују из организма.

Такође, приче о штетном утицају прогутаних жвака имају и другу страну, чему сведочи чињеница да велики број прогутаних жвака у кратком року може да створи проблеме у варењу, нарочито код мале деце.

То се врло ретко дешава, али када се деси, онда је потребна хитна интервенција доктора. Следећи пут када будете прогутали жваку, немате о чему да бринете јер ће се ваш дигестивни тракт сасвим успешно изборити с тим.

(Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".