Извор:Фото: Танјуг

21 ГОДИНА ОД ПРОМЕНА: Ко сме у очи да вас погледа

Извор: Нпортал

05.10.2021.

07:35

НА ДАНАШЊИ дан пре 21 године је организован велики протест у организацији уједињене српске опозиције која је имала циљ да склони са власти Слободана Милошевића.

Након изгубљених избора 24. септембра 2000. године, широм Србије су почели масовни штрајкови, што је била увертира за масовни протест 5. октобра који је организовала Демократска опозиција Србије (ДОС).

BloombergAdria.com

 

ДОС је била групација 18 политичких странака, чинили су је лидери, доносила је кључне одлуке, о томе како се супротставити власти Слободана Милошевића, а затим и о потезима нових власти.

BloombergAdria.com

 

Војислав Коштуница, председник СРЈ после петооктобарских промена је био заједнички кандидат ДОС-а и широко је сматран за фактор јединства, нешто између две струје, умерена и најбоља противтежа Слободану Милошевићу.

Политички актери петооктобарских промена су на данашњи дан или неактивни, а неки нису међу живима. Један део актера који је активан се налази на различитим крајевима политичког спектра.

Кључне личности 5. октобра нису више у политичком животу Србије.

BloombergAdria.com

 

Зоран Ђинђић, лидер Демократске странке и премијер Србије после избора 2001. године је убијен у атентату испред зграде владе Србије 12. марта 2003. године.

BloombergAdria.com

 

Војислав Коштуница, председник СР Југославије и касније премијер Србије, повукао се из јавног живота после политичког суноврата његове партије - Демократске странке Србије.