Извор:Фото: РТС принтскрин

ШЕКЛЕР ПРОГНОЗИРА: "Имаћемо 20.000 заражених у дану"

Извор: Нпортал

21.07.2022.

14:22

ВИРУСОЛОГ и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Миланко Шеклер рекао је да нас очекује пораст броја заражених.

Он прогнозира да ћемо имати и до 15.000, па чак и 20.000 заражених у дану, али да је то очекивано будући да се нови сојеви корона вируса много лакше преносе, а самим тим и брже шире у популацији.

- Нема ничега необичног да се нови сојеви брже шире, то је тачно. За сада нема наговештаја да изазивају тежу клиничку слику од до сада познатих сојева омикрона - рекао је Шеклер за ТВ Прва.

На питање зашто се заражавају и људи који су прележали корону, чак и више пута, одговара да је то нешто на шта је тешко одговорити, јер се и грип враћа иако га прележимо, па то никоме није необично. Шеклер наглашава да је ту реч, пре свега, о индивидуалном имунитету.

Коментарисао је и заражавање вакицинисаних грађана.

- Ја сам у децембру 2020. рекао да вакцина није чаробни штапић и немојте да очекујете чудо од вакцине. Она служи да се болест лакше поднесе - рекао је Шеклер.

Будући да Србија има 4.000 оболелих на дневном ниову, поставља се питање, да ли нам следи нови талас корона вируса.

BloombergAdria.com

 

Доктор Миланко Шеклер каже да њега не брине пораст заражених и да је то било очекивано. Како каже, нови сојеви омикрона дају много блаже форме болести.

- Сада кажем да ће бити више од 15.000 до 20.000 заражених дневно, да ли ће толико бити дијагностификовано у лабораторији, не бих смео да се кладим, али толико ће ићи ниво инфекције на нивоу Србије - рекао је.

О евентуалном увођењу мера у периоду када број заражених расте, каже да се и то у великој мери своди на индивидуалну одговорност, према здрављу и према друштву.

- Разумем зашто земље нису увеле неке посебне мере где је број заражених превазишао број заражених у односу на претходни талас. То је индивидуално, људи треба да буду одговорни и да знају где иду и да ли су вакцинисани и да ако нису вакцинисани не иду на велика окупљања. Морају да се навикну да живе у таквим околностима. Они коју су вакцинисани исто треба да воде рачуна, али мора да се зна да су мале шансе да се болест код њих искомпликује - рекао је.

(ТВ Прва)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".