БУДУЋИМ МАЈКАМА: Мањак јода утиче на здравље бебе
27.07.2022.
13:53
САВЕТУЈЕ се конзумирање јода у трудноћи како би ваша беба била здрава.
Да би се интелигенција развијала правилно, важна ставка је генетика поред окружења и исхрана коју труднице и дојиље уносе путем исхране. Генетику не можемо променити, али се зато можемо потрудити да променимо исхрану и понекад окружење.
Битно је да исхрана буде балансирана, да не уносимо много индустријске хране. Недостаци храњивих материја попут гвожђа или јода могу да утичу на когнитивни и моторички развој. О јоду се ретко пише, а његов значај на организам, раст и развој је немерљив и незамењив.
Јод је кључни минерал за одржавање доброг здравља. Он је основни градивни елемент хормона штитне жлезде утиче на већину метаболичких процеса у организму и неопходан је за нормалан раст и развој свих ћелија и ткива.
Важно је да га труднице уносе довољно у пренаталном и наталном периоду како би се бебин мозак развио.
Недостатак јода у већој или мањој количини у трудноћи може да има последице на новорођенче у каснијем добу, које неће бити излечиве а лош утицај на моторне и когнитивне функције видљив је већ у детињству.
Такође је велики ризико од губитка слуха, ако трудница не узима јод и ако прекине са дојењем пре друге године дететеовог живота.
- Жене требају бити свесне потребе уношења одговарајуће количине јода током трудноће. У том периоду живота, потребе су готово удвостручене - рекла је Маргарет Раyман са Универзитета Сурреy у Великој Британији.
Због смањења јода у исхрани уведена је обавезна јодизација соли. Пошто труднице и мала деца не уносе пуно соли, важно је да конзумирају намирнице богате јодом.Најбољи извори јода су алге и морска риба.Поврће га садржи у малим количинама.
Према Светској Здравственој Организацији трудницама је потребно око 300 микрограма дневно!
(Ало)
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".