Извор:Фото: Профимедиа/Јутјуб принтскрин/NBC News/Uri tours/Јутјуб принтскрин/Tech Insider

КИМ ЏОНГ УН: Спремни смо да се нуклеарно супротставимо САД

Извор: Танјуг

28.07.2022.

08:22

СЕВЕРНОКОРЕЈСКИ лидер Ким Џонг Ун рекао је данас да је његова земља спремна да мобилише нуклеарни арсенал и супротстави се Америци, док је истовремено критиковао новог јужнокорејског председника Јуна Сука Јула, упозоравајући да Сеул доводи ситуацију на ивицу рата.

Ким је то рекао током говора на обележавају 69. годишњице примирја у Корејском рату, који је оставио север и југ технички и даље у рату, према наводима севернокорејске новинске агенције КЦНА.

- Наше оружане снаге су се детаљно припремиле да одговоре на сваку кризу, а наша нуклеарна одбрана је спремна да се брзо мобилише у пуној снази, да делује прецизно и правовремено - казао је Ким, пренео је Ројтерс.

BloombergAdria.com

 

Кимов говор је дошао након што су званичници Сеула и Вашингтона тврдили да је Пјонгјанг завршио припреме да изврши свој први нуклеарни тест од 2017. године.

Министарство за уједињење из Јужне Кореје саопштило је да постоји "могућност" за тестирања у време око обележавања годишњице, иако је министар рекао да "нема непосредних сигнала да ће се тако нешто догодити".

BloombergAdria.com

 

Ким је рекао да Вашингтон са Сеулом наставља са "опасним, незаконским, непријатељским актима" против севера, и тражи да оправда своје понашање "демонизацијом" Пјонгјанга.

- Двоструки стандардни Америке, која све наше рутинске акције назива ''провокацијом'' и ''претњом'', док паралелно одржава са Јужном Корејом велике заједничке војне вежбе, што угрожава нашу безбедност - то је буквално као пљачка. То доводи билатералне односе до тачке са које скоро да нема повратка, води у сукоб - додао је Ким.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".