Извор:Фото: Профимедиа

АЈВАР НЕ ГОЈИ: Како изабрати праве паприке за ајвар?

Извор: Нпортал

28.07.2022.

13:12

ПАПРИКЕ су бомба за имунитет, али је врло важно изабрати праве за ајвар.

Гост Јутарњег програма је био гастроентеролог доктор Војислав Перишић који је говорио о значају паприке за имунитет. Оне су посебно богате  витамином Ц, а главно је поврће за прављење зимнице.

Паприке су заиста "бомба" за имунитет, а ајвар један од омиљених облика зимнице. Ајвар је одличан намаз за здравље, али сви верују у једну велику заблуду- не гоји уколико се изаберу правилно паприке. Савршен је за пробаву и убрзава пролазак хране кроз дигестивни тракт. 

BloombergAdria.com

- Транзит кроз црева је бржи ако је млевено, а морам мало да разорачам људе, ја волим ајвар али је његова хранљива вредност мала. Ако држите дијету, можете да га једете - изјавио је доктор.

Професор Перишић ајвар саветује за доручак. 


- Слатко га је појести, али нутритивна вредност је мала. Једите га као премаз, имаћете губитак на килажи, ставите слободно неколико кашика, не морате да штедите. И имаћете нормалну столицу, за доручак бих га свакако препоручио. Парче хлеба, маслац и ајвар, то је одлично за стомак - рекао је он.

- Ајвар вам је укусан, и мирисан, и ако је добро одабрана паприка, па то је топ. Али, једино помаже да брже сваримо храну коју смо појели уз ајвар", рекао је он.

BloombergAdria.com

 

Како препознати добру паприку за ајвар?


- Паприка мора бити црвена, велика као слоновско ухо, и тешка. Месната мора да буде! Само онда је права за ајвар. Паприка се изгуби у ајвару, али остају влакна, то је врло значајно. Та влакна покупе и карциногене, они морају што пре ван из нас кроз столицу, и ту је паприка важна, она ће све то потерати напоље у року од пар сати. Да поједете три пута дневно по 20 грама ајвара, то су две кашике. Имаћете меке столице пет пута дневно. Једите слободно и без хлеба, ја тако радим, само кашиком једем ајвар без ичега другог", рекао је он.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО: 

 
$bp("my-player", {"id":"23759","width":"940","height":"529","video":"996673","autoplay":0,"shared":true});

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".