Извор:Фото: З. Кнежевић

СРБИ, БОСАНЦИ СТОП: Оглас за посао у ЕУ разљутио Балканце

Извор: Нпортал

03.08.2022.

18:35

ОГЛАС за радно место чистачице у једној од основних школа у аустријској савезној покрајини Доњој Аустрији недалеко од главног града Ст. Пелтен, изазвао је буру негодовања на друштвеним мрежама. Посебно код људи који потичу из држава на подручју Западног Балкана, које још нису постале пуноправне чланице Европске уније.

Разлог љутње је чињеница да с обзиром на прописане услове конкурса не могу да се јаве за наведени посао. Какви су то услови да неко не може да постане ни чистачица у Аустрији, питали су се многи корисници друштвених мрежа, а одговор су добили сервиран када су прочитали занимљив садржај оглашеног конкурса, пише Јутарњи.хр.

- Тражимо спремачицу 15 сати недељно, са могућношћу сталног радног односа на неодређено, после шест месеци.

Одлично, на први поглед. Затим следе задаци које дотична особа треба да обавља: ​​самостално обављање послова чишћења и поштовање хигијенских стандарда. Све што је нормално и уобичајено.

Захтеван део се односи на прописане услове за добијање посла: искуство на пословима чистача, беспрекоран углед, одслужен војни рок за мушкарце, и аустријско држављанство или држављанство неке од земаља чланица ЕУ, као и адекватно познавање немачког језика.

BloombergAdria.com

 

Новчана накнада износи 1.790,20 евра бруто за 40 сати недељно. Један од корисника Твитера са Балкана, након што је прочитао услове, написао је: "Као грађанин Босне и Херцеговине у Доњој Аустрији, не можете да радите ни као чистачица".

Другим речима, држављани Босне и Херцеговине, Србије и других земаља које нису чланице ЕУ са Западног Балкана и шире више се не разматрају за поменути посао. А има их поприлично у Доњој Аустрији, посебно тамо где су индустријске области. Одговорни за оглашавање слободних радних места у покрајини Доња Аустрија истичу да се огласи за посао заснивају искључиво на Закону о уговорним радницима, а под сличним условима оглашавају се и нека друга радна места у овој аустријској покрајини, као што су помоћници у кухињи и сл. Дакле, у обзир долазе само Аустријанци или држављани земаља ЕУ.

Према писању овдашњих медија, покрајина Доња Аустрија није усамљена у овим захтевима, слично су већ поступиле аустријске савезне покрајине Корушка и Штајерска, где су у Клагенфурту научници за разне струке такође морали да испуне поменуте критеријуме везане за чланство у ЕУ својих земаља, као и у Грацу за оглашено радно место у Канцеларији за надзор паркирања.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".