Извор:Фото: Профимедиа

РАСТЕ НАПЕТОСТ: Тајван одговара Кини, подигнута војска

Извор: Танјуг

09.08.2022.

10:40

"Кина би могла да покуша да конкретизује своје деловање у настојању да уништи дугорочни статус кво у Тајванском мореузу"

Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву рекао је данас да је Тајпеј започео војне вежбе за проверу борбене готовости, као одговор на текуће кинеске маневре које укључују лансирање пројектила у близини овог острва са 23 милиона становника, преноси АП.

Кина је саопштила да су њене вежбе подстакнуте прошлонедељном посетом Тајпеју председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, али је Ву у данашњем обраћању нагласио да Пекинг користи њену посету као изговор.

Он је рекао и да Пекинг има за циљ да контролише Источно и Јужно кинеско море преко Тајванског мореуза, као и да жели да промени статус кво и припоји Тајван, који сматра сопственом територијом.

Тајвански званичник рекао је да су кинеске војне вежбе покренуте као део плана за припрему инвазије Пекинга на ово острво.

BloombergAdria.com

Ву у обраћању новинарима није понудио временски оквир за могући напад на Тајван, али је навео да Пекинг спроводи велике војне вежбе и лансирања ракета, уз сајбер нападе, дезинформације и економску принуду, у покушају да ослаби морал становништва на острву, пренео је Ројтерс.

- Након што се вежбе заврше, Кина би могла да покуша да конкретизује своје деловање у настојању да уништи дугорочни статус кво у Тајванском мореузу - рекао је Ву.

BloombergAdria.com

Он је навео и да такви потези угрожавају регионалну безбедност и пружају "јасну слику кинеских геостратешких амбиција изван Тајвана", а такође је позвао на већу међународну подршку како би се се зауставили покушаји Кине да ефективно контролише мореуз.

Министар је нагласио да Тајпеј није заплашен, чак ни у тренутку када Пекинг наставља маневре и преко незваничне средишње линије Тајванског мореуза.

Источна команда кинеске народноослободилачке армије саопштила је данас да наставља са здуженим војним вежбама у мору и ваздушном простору око острва Тајван, са фокусом на блокаде и логистику снабдевања, преноси Ројтерс.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је у понедељак да је Тајван део Кине и да кина изводи војне вежбе "на сопственој територији" на отворен, транспарентан и професионалан начин.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".