Извор:Фото: Принтскрин

ВМЦ КАРАБУРМА: 38 пацијената, четворо на респиратору

Извор: Танјуг

10.08.2022.

12:24

ВОЈНО медицински центар Карабурма ради са 40 одсто капацитета и у тој установи смештено је 38 пацијената заражених корона вирусом, од којих је петоро на интензивној нези, изјавио је данас пуковник др Иво Удовичић и додао да, иако је епидемиолошка ситуација нестабилна, здравствени систем у земљи неометано функционише.

Удовичић је за Танјуг истакао да је од пацијената који су на интензивној нези четворо прикључено на респираторе, као и да се ради о људима старије животне доби и хроноичним болесницима примљених из других болница.

- У Војној болници Карабурма јуче смо имали шет пријема и четири отпуста, а примљени су пацијенти из нековид болница, што упућује на то да медицинско особље треба да поведе рачуна о превентивним мерама и да се их строго придржава - поручио је Удовичић.

Навео је да је број заражених корона вирусом у земљи сада око 7.000, а његове прогнозе су да ће тако и остати до краја августа.

Нагласио је да постоји могућност да током јесењег таласа, када се ђаци врате у школе, поново дође до притиска на здравствени систем, који за сада функционише неометано.

- Овај талас у јулу и августу ће се негде спојити са септембарским, јесењим таласом и када се ђаци врате у клупе, студенти у домове и радници у колективе, видеће се колико ћемо заиста имати новозаражених и хоспитализованих на дневном нивоу - рекао је Удовичић.

Удовичић је оценио да је за образовни систем од изузетног значаја да ђаци поново крену у школе и да се неће уводити нове мере заштите уколико епидемиолошка ситуација остане на нивоу на коме је сада.

BloombergAdria.com

 

На питање да ли ће се, уколико дође до пораста броја заражених, пооштрити мере заштите, он је изразио наду да до тога неће доћи и да ће ђаци нормално ићи у школу.

- За почетак, што се тиче јесени, не очекујемо никакве рестриктивне мере по том питању, ђаци заиста треба да се врате у школске клупе. После две године комбинованих настава морају да се врате свему ономе што је карактеристично за њихов узраст и школу - поручио је Удовичић.

Изразио је наду да ће, с обзиром на то да сада влада омикром сој који даје лакшу клиничку слику, ситуација дозволити да се вратимо нормалном животу.

Када су у питању велика окупљања као што су фестивали кои се одржавају широм Србије, Удовичић је рекао да је "то све нормално и да то тако и треба да буде".

Епидемиолошка ситуација у нашој земљи се може окарактерисати, рекао је Удовичић, као несигурна с обзиром на свакодневни пораст броја заражених, али, додао је, да је добро то што је број хоспитализованих пацијената далеко мањи од очекиваног.

- Ми смо у августу очекивали знатно веће бројеве с обзиром да смо по пројекцијама у пику таласа, али ови бројеви су идаље још увек прихватљиви и негде смо у безбедној зони што се тиче здравственог особља и здравствених капацитета - рекао је Удовичић.

Сматра да је оваквој ситуацији допринело то што је велики број људи на годишњим одморима и што се велики број манифестација одржава у спољним условима, па је вирус разруђен.

Упозорио је да, без обзира на то што нови сојеви вируса дају лакшу клиничку слику, грађани морају бити опрезни, јер је вирус у огромној количини у циркулацији.

Такође, додао је да се посебна пажња треба обратити на то да се заштите ризичне групе - стари и хронични болесници чији је имунитет ослабљен.

Истакао је да је највише пацијената примљено у ВМЦ Карабурма из других болница који су већ на лечењу од других болести, као и стари и беспомоћни којима чланови породице кући донесу вирус.

- Нечији тренутак непажње некоме може да значи живот - поручио је Удовичић апелујући на здравствене раднике и породице у којима има старих да се придржавају мера заштите.

BloombergAdria.com

 

Када су у питању симптоми и клиничка слика код новог соја корона вируса доктор је казао да је ситуација постала знатно опуштенија са појавом омикрон соја у односу на перод када је преовладавао делта сој, јер је тада тешка клиничка слика и велику смртност била и међу млађом популацијом.

Нагласио је да омикрон сој и све нове подваријанте, којих је тренутно шет или седам, дају блажу клиничку слику, а често код младих и здравих особа прође и асимптоматски.

Удовичић сматра да су бројеви заражених далеко већи од евидентираних, али да је ситуација добра и сигурна све док ковид болнице раде између 30 и 50 одсто капацитета.

- Сада се види значај ових ковид болница, јер све друге здравствене установе и болнице раде неометано. Здарвствени систем нам је сада поново враћен, захваљујући ковид болницама, у примарну функцију - закључио је Удовичић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".