Извор:Фото: репринт ТВ Новости, Јутјуб принтскрин/jana jevtovic

ФИКЦИЈА ИЛИ СТВАРНОСТ: Непознанице о филму Лајање на звезде

Извор: Нпортал

14.08.2022.

09:23

ВИШЕ га нећете гледати исто

Романтична прича сваке године се емитује у сезони празника и увек је занимљиво погледати је. Питка, живахна ода младости и данс привлачи публику, иако је снимљена пре више од 20 година.

Снимљена у Карловачкој, а говори о једној другој Гимназији

Радња филма одвија се почетком шездесетих година у измишљеним Моравским Карловцима. Авантуре професора и ученика гимназије у овој провинцији и те како су препознатљиве, а реплике свих јунака и данас се са великим ентузијазмом изговарају. Ипак, мали број људи зна да је Витезовић био ученик Ужичке гимназије и да је у свом делу меродавно пренео дух старог ужичког краја. У пар кадрова можете да примети и такозвани "Хотел Париз", а редитељ алудира на "Мали Париз", кафану која се некада налазила у близини Ужичке гимназије.

BloombergAdria.com

Фикција или стварност

Иако су многи делови филма чиста фикција, постоје и делови који су аутобиографски. Тако је у једном свом интервјуу Витезовић открио да професор Божовић, чувени вођа свих екскурзија, кога тумачи Велимир Бата Живојиновић није фиктиван лик већ предстваља оду чувеном ужичком професору Милану Поповићу.

- Професор је био ђачки лик за одушевљавање. На својеврстан начин оличавао је необичног професора. Има га у Кости Вујићу, али је ЦЕО у "Лајању" као професор Божовић - открио је у једном свом интервјуу Витезовић.

BloombergAdria.com

Ко је био Милан Поповић?

Милан Поповић је био ужички легендарни професор историје. О њему су генерације гимназијалаца причале анагдоте. Био је омиљен међу колегама, ученицима, Ужичанима. Био је заљубљеник планинарство, инцијатор и оснивач планинарског друштва “Торник” у Ужицу још 1937.године. Организовао је планинарск излете, али то није једино по чему је био познат. Предводио је школске акције пошумљавања у којима су учествовали и млади, али и старији. Године 1950. основао је ново планинарско друштво “Златибор”, био његов секретар, председник, а потом и његов доживотни почасни председник. Његова је заслуга што је планинарство у Ужицу постало организовано и масовно.

BloombergAdria.com

Анегдоте

Милан Поповић годинама је штедео од своје не баш велике плате да би купио “Фићу”, а тада је био пред пензијом. Одвезао се фићом у мотел на Белој земљи. Док је седео и мирно пијуцкао пиће, бануо је кондуктер локалног аутобуса и са врата повикао:

- Ко путује нек изволи у кола!

По старој навици професор је скочио и ушао у аутобус. Тек кад је стигао кући, сетио се своје нове “Фиће”.

Ово није једина анегдота о професору. Анегдоте су многобројне. Када су оецен биле у питању користио је децимале, а стално је са собом носио блокче и крио га од осталих ученика.

Једном приликом, млаши момак му је добицивао док је предавао. Искочио је из учионице, кроз отворен прозор и јурио га све до ужичке плаже. Када га је ухватио, рекао му је да је само хтео да му покаже да је бржи од њега.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".