Извор:Фото: Профимедиа

НАЈБОЉИ НАЧИНИ: Ево како уклонити непријатан мирис са одеће

Извор: Нпортал

15.08.2022.

13:17

ВЛАЖНЕ мрље испод руку или на леђима и непријатан мирис изазивају нелагоду.

Одакле долази лош мирис зноја?

Зној је секреција знојних жлезда која се састоји од воде, урее, соли, масти, угљених хидрата и минерала. Сам зној нема интензиван мирис. Само присуство бактерија узрокује њено разлагање и чини мирис јаким и непријатним.

Већина људи користи опште доступна средства у облику дезодоранса или антиперспираната , што значајно смањује интензитет непријатних мириса, али га не уклања у потпуности.

Дезодоранси прикривају само мирис зноја, док антиперспиранти смањују знојење само неколико сати. Често се дешава да већ два сата након купања и ношења чисте мајице осетимо мирис зноја. То може бити и зато што упркос прању непријатан мирис није потпуно уклоњен са одеће.

BloombergAdria.com

 

Како уклонити зној са одеће?

Разлог што мирис остаје на нашим блузама или мајицама су бактерије које су преживеле на одећи након знојења и нису биле потпуно уклоњене током прања. Влага која се суши одећом брзо омогућава бактеријама да се „поново активирају“ - топло и влажно окружење идеално је за њихов напредак.

Прање на високој температури је најефикаснији и најлакши начин за уклањање бактерија са одеће. Нажалост, не може се сва одећа подвргнути таквом третману, а да се истовремено не уништи. Само беле ствари од памука или лана могу се прати на високим температурама. Одећа са додатком пластике и вуне може се деформисати, а и обојена одећа.

Ако не можемо прати знојну одећу на високим температурама, замена је пеглање . Шарена памучна мајица не може се бацити у машину за прање веша од 60 степени, али је пеглање потпуно безбедно.

Хлор и калијум перманганат су такође ефикасне методе за лечење бактерија. Раствори хлора доступни су у апотекама. Пре прања натопите знојну одећу у води уз додатак хлора. Међутим, калијум перманганат можемо купити у апотеци и користити за обојене ствари. Опет, довољно је одећу намочити у води са калијум перманганатом пре прања.

BloombergAdria.com

 

Још један доказан лек за уклањање зноја са одеће је сирће. Довољно је осетљива места попрскати винским сирћетом и оставити неко време, па опрати. Сирће ће додатно избелити жуте мрље које је оставио зној. 

Сода бикарбона је такође ефикасан кућни лек. Сода помаже у регулисању pH воде и уклања бактерије. Користимо је за беле и деликатне ствари, додајући пола чаше соде бикарбоне у веш.

Када се боримо против бактерија на знојној одећи, морамо запамтити да их не држимо у корпи за веш неколико дана, јер стварамо идеалне услове за размножавање микроба. Ако немамо могућност да одмах оперемо одећу, бар је оставимо да је осушимо на свежем ваздуху.

(Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".