Извор:Фото: Профимедиа/Илустрација

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ГАСПРОМА: На зиму цена гаса и до 4.000 долара

Извор: Танјуг

16.08.2022.

15:48

РУСКИ гасни гигант Гаспром је саопштио данас да не искључује сценарио према којем би цене гаса у Европи током зиме и могле да прекораче ниво од 4.000 долара за 1.000 кубних метара.

- Напомињемо да су на спот тржиштима у Европи цене гаса већ премашиле ниво од 2.500 долара. Према конзервативним проценама, ако се тај тренд настави, цене ће на зиму премашити 4.000 долара за 1.000 кубних метара - наводи се у саопштењу Гаспрома.

Извоз у земље ван Заједнице независних држава (ЗНД), односно савеза бивших совјетских република, износио је 78.5 милијарди кубних метара, смањујући се за 36.2%. Истовремено, расте руски извоз гаса у Кину, пише Коммерсант.

Цена гаса у Европи већ сада порасла

Производња Газпрома је од 1. јануара до 15. августа, према прелиминарним подацима, износила 274.8 милијарди кубних метара гаса, што је за 13.2 посто мање него у истом периоду прошле године. Потражња за гасом које производи Гаспром је на домаћем тржишту смањена за 2.3 посто.

BloombergAdria.com

 

Коммерсант наводи да је крајем јула почела да расте цена гаса у Европи која је сада премашила 2.000 долара за 1.000 кубних метара те пише да је разлог томе Гаспромово смањење снабдевања Северним током.

15. августаје цена гаса у Европи порасла на рекордних 2.500 долара за хиљаду кубних метара, надмашивши вредности с почетка марта. Гас је све скупљи због врућине и суше, што отежава превоз угља рекама. Осим тога, смањиле су се испоруке гаса из Норвешке, због поправака на производним погонима, пише Комерсант.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".