Извор:Фото: Профимедиа

ДОКТОРКА ОТКРИВА: Знакови који казују да ће пацијент умрети

Извор: Нпортал

17.08.2022.

15:59

ДОКТОРКА и стручњак за палијативну негу открила је који то знакови најчешће указују на то да пацијенту "нема помоћи" и да је велика вероватноћа да ће ускоро наступити смрт. По њеним речима, има симптома који могу да се уочите месецима унапред.

Докторка Керол Десаркисијан анализирала је званичну листу чувеног медицинског портала "WебМД" на којој су неведени могући показатељи да смртно болесна особа умире, и додала да постоје и неки веома једноставни знаци који указују на исто, као што је то што пацијент више спава или дрема.

По речима др Керол, постоје симптоми који се могу уочити месецима уназад, а који у највећем броју случајева указују на то да пацијент неће преживети. У те знаке упозорења убраја се и смањен апетит и генерално веома мали унос хране, као и да пацијент нимало и тек мало комуницира. Ситуација код фатално болесне деце је сасвим другачија, она постају брбљивија како се њихово стање погоршава.

BloombergAdria.com

 

Код ових пацијената се такође јављају различите врсте болова, са другим локалитетима, а који се смењују. Могуће су и честе промене крвног притиска, брзине дисања, као и откуцаја срца. Неретко долази и до промене боје одређених делова коже око колена, шака и стопала. Показатељ могу да буду и пад температуре и отежано дисање.

Доторка је напоменула и да чак и кад су пацијенти без свести, они осећају да су вољени крај њих, чују све што им говоре и то им пружа утеху.

- Можда неће моћи да реагују када неко разговара са њима или их додирује. Чак и ако вам оболели не одговори, и даље ће моћи да вас осети или чује, а ваше присуство ће им пружити утеху.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".