Извор:Фото: Д. Милованвоић/Профимедиа

СУТРА ОГРОМНА ПРОМЕНА: Мапа Србије, детаљна прогноза времена

Извор: Нпортал

19.08.2022.

13:41

Предстоји нам велика промена времена.

Познати метеоролог Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу временску прогнозу у којој је најављено погоршање времена. Премештање хладног фронта догодиће се у послеподневним часовима, а нестабилно време задржаће се у нашој земљи све до наредне недеље.

- Хладан фронт по висини стиже са северозапада, док се у исто време облачност везана за циклон над северним Јадраном приближава са југозапада. У таквим условима нестабилности већ има над великим делом северног Јадрана, Горског Котара запада Хрватске и полако се шире према средишњој Хрватској и западу БиХ.

Он додаје да ће се током после поднева формирати линија нестаблиности, па ће преко средишње БиХ и средишње Хрватске полако премештала на североисток.

- До вечерњих часовва линија нестабилности би могла захватити исток Хрватске, исток и североисток БиХ, запад и југозапад Србије, запад и север Војводине, као и виће део Црне Горе. У овом простору ће локално бити јаких грмљавинских пљускова уз обилну кишу, пролазно оркански ветар и појаву града. Фактори нестабилности су јако високи и тамо где се оне покрену може бити јачих непогода на срећу на малом простору и велики део региона неће имати озбљиније невреме. 

BloombergAdria.com

Наредне ноћи зона нестабилности могла би се врло спорто преместити на исотк тако да би над већим делом Србије све до сутра после подне било без падавина.

- Од сутра после подне па све до око 24.08. наш регион ће се налазити под утицајем висинског циклона који ће бити квазистациониран тако да ће условити дужи период честих и јаких локалних пљускова, а  понегде ће бити и врло обилне кише. Јутарњи прорачуни модела су савим сложни у томе да после вишемесечне суше готово цео регион може очекивати њен прекид или барем велико облажавање.

BloombergAdria.com

- Постоје разлике код мапирања подручја која ће добити највише кише јер ће на дистибуцију пљускова утицати и најмањи померај у путањи циклона али највећи део региона би требао добити од 35мм до 55мм талога, док ће значајан део региона добити и преко 70мм, локално чак и преко 130мм талога. Мање кише генерално дуж обале Јадрана али и тамо локално уз јаче невреме треба очекивати око 25мм талога.
Дуваће умерен, повремено и појачан северозападни и западни ветар, а  дуж Јадрана бура.

BloombergAdria.com

- Уследиће и осетно освежење и већ сутра ће максмуми бити од +23 до +31,а  затим од недеље до среде углавном од +17 до +24 степена Целзијуса, што је испод просека за овај део године.
После наредне среде ће бити више сунчаних интервала али ће и даље бити честих грмљавинских пљускова и стабилизација се у овом моменту очекује тек после 25.08.

Чубрило апелује да се током дана поведе рачуна о могућој појави јаког и орканског ветра променљивог правца, као и локалних јаких грмљавинскиг пљускова и непогода.

- Од сутра па све до око 25.08. готово сигурно стиже период обилне кише где ће велики део региона за тих 4-5 дана добити и преко 100% просечне количине талога за август. Биће могућа појава локалних изливања планинских река, појаву воде у подрумима и воде на њивама, али у колико се јаве ове ће падавине свакако бити мелем за суву, спржену земљу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".