Извор:Фото: репринт ТВ Новости

СВЕ ТИТОВЕ ЖЕНЕ: Јовака није била маршалова највећа љубав

Извор: Нпортал

21.08.2022.

17:19

О ЊИМА се не зна много, али се и годинама ћутало.

Многе жене су обележиле живот доживотног председника Југославије Јосипа Броза Тита.

Јованка Будисављевић, касније Броз, није била једина Титова жена, што је јавности познато.

BloombergAdria.com

Прва жена му је била Рускиња Пелагија Белоусова, коју је упознао у Москви пошто је као аустроугарски војник завршио на руском фронту и тамо заробљен, али је остао тамо и после краја рата.

Пелагија Белоусова је имала око 14 година када су се упознали и убрзо су се венчали и у цркви и пред матичарем.

Друга жена му је била Лусија Бауер, такође у Москви, негде у другој половини тридесетих година. Обоје су радили у Коминтерни где су се и упознали.

Затим, на сцену ступа Словенка немачког порекла, Херта Хас, са којом ће живети негде до пред рат и са њом, као и са Пелагијом стећи сина.

Током рата, Титова званична секретарица, али и његова велика љубав, Даворјанка Зденка Пауновић, можда је уз Јованку, најпознатија од свих жена у нашој јавности.

BloombergAdria.com

Свака од ових жена оставила је траг на Титов живот, али је могуће да је Даворјанка Зденка Пауновић оставила највећи траг или је можда она била највећа и најстраснија његова љубав која је трајала током тих ратних година. Она је јако рано, веома млада, умрла одмах после рата и он ју је сахранио у дворишту Белог двора. Та гробница се и данас одржава.

Са Јованком је Тито пак, провео највећи део свог живота и нама је она најпознатија, али ће вечерашњи документарни филм Светлане Јанићијевић, Титове жене, скинути вео тајни и са осталих, преноси "РТС".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".