Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Places & People

РАСИЗАМ У ФРАНЦУСКОЈ: Колико је друштво цивилизовано?

Извор: Нпортал

08.10.2021.

17:18

ФРАНЦУСКИ активисти против расизма који су телефонирали агенцијама за привремено запошљавање представљајући се као грађевинска фирма која жели да запосли само европске раднике кажу да се више од једне трећине фирми сложило да помогне у дискриминаторној потрази.

СОС Расизам, национално удружење група за борбу против дискриминације, објавило је данас аудио записе неких позива упућених у 69 агенција за привремено запошљавање у париском региону у мају, пренео је АП.

Током позива, активисти су се претварали да раде за измишљену грађевинску фирму и тражили физичке раднике за градилиште.

Објаснили су да траже само раднике са европским профилима, сугеришући да не желе "обојене" особе.

- Ако не буде апсолутно никаквог трага од ове врсте размене, можемо учинити све што је потребно - рекла је жена која је одговорила на један од позива.

Запослена у другој агенцији је рекла: - Записујем себи како бих могла да предложим профиле које желите.

- Али не могу рећи да ће то бити ова боја или та заједница. То је превише компликовано - додала је она.

Дискриминација на основу боје, пола, националности, сексуалне оријентације или верског уверења у Француској је илегална.

СОС Расизам је навео да је 55 одсто филијала које су контактирали одбило захтеве за дискриминацију, 39 процената је пристало да дискириминише на расној основи, а шест одсто компанија је одбило да одабира кандидате на расној основи, али је предложило да то учини сама фиктивна фирма.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".