Извор:Фото: Профимедиа

ХАОС У ИРАКУ: Због подршке Ал Садру погинуле две особе

Извор: Танјуг

29.08.2022.

21:57

НАЈМАЊЕ две особе су убијене, а 19 је повређено током сукоба у Багдаду, саопштили су данас извори из полиције и здравства, а истовремено је уведен и полицијски час у целој земљи, јавља Ројтерс.

До нереда је дошло када је ирачки шиитски верски вођа Моктада ал-Садр данас саопштио да се повлачи из политике и да затвара своје канцеларије као одговор на нерешиви политички застој.

Стотине присталица Ал-Садра испуниле су раскошне чекаонице у Палати Републике и узвикивали слогане у знак подршке верском лидеру.

Претходно су демонстранти поставили барикаде од цемента на путу ка згради владе.

Нешто касније у центру Багдада су се чули рафали, јавили су извештаци, претпоставља се од пуцања у ваздух.

Ирачка здружена оперативна команда увела је полицијски час у целој земљи, који ће почети у 19.00 по локалном времену и још није познато када ће се завршити.

Садр је критиковао шиитске политичке лидере због тога што се нису одазвали његовим позивима за реформу.

BloombergAdria.com

 

Ирачка политичка сцена подељена је на два блока од избора прошлог октобра, а покушаји премијера Мустафе Ал-Кадимија да посредује између "садриста" и шиитских група окупљених у коалицији Оквир координације нису били успешни.

"Садристи" и њихови сунитски и курдски савезници покушали су да после избора формирају већинску владу, али Оквир координације спречио је и избор новог председника који је требало да именује премијера.

Садр је у јуну, незадовољан преговорима о формирању нове владе, повукао своја 73 посланика.

Његове присталице су крајем јула упале у парламент и од тада испред скупштинског здања одржавају протесте, захтевајући превремене изборе.

Присталице Ал-Садра су у уторак поставиле шаторе и протестовале испред Врховног судског већа, оптужујући то тело да је пристрасно у корист њихових политичких ривала.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".