Извор:Фото:Јутјуб принтскрин/11Alive

ЈОШ ЈЕДАН ПОКУШАЈ: Американци лансирају "најмоћнију" ракету

Извор: Танјуг

03.09.2022.

09:30

Подухват се није десио од 1972. године.

Америчка свемирска агенција НАСА покушаће још једном, уз повољне временске прогнозе и након отклоњених техничких потешкоћа, да у наредним сатима лансира на Месец своју најмоћнију ракету икада, "Спејс лонч систем".

Полетање мисије Артемис I без посаде заказано је за 14:17 часова по локалном времену из свемирског центра Кенеди на Флориди, уз могућност одлагања до два сата ако буде потребно, преноси ББЦ.

Циљ летелице високе 100 метара биће да баци капсулу у правцу Месеца, нешто што се није десило од завршетка пројекта Аполо 1972.

Ако се мисија настави данас, капсула Орион фиксирана на врху ракете провешће 37 дана у свемиру, кружећи око Месеца с удаљености близу 100 километара.

Артемис I је пробни лет у свемир без посаде, али ако у мисији све буде по плану, онда ће Артемис ИИ, за који се очекује да буде лансиран 2024. године, сасвим сигурно носити људе.

НАСА је први пут у понедељак покушала да пошаље мисију Артемис I на Месец са Земље, али је лансирање одложено, како због временских проблема, тако и техничких које је морала у међувремену да отклони. У почетку се чинило да је један од четири главна мотора ракете превише врућ, иако се испоставило да је то само очитавање "лошег сензора", саопштила је НАСА, наводи ББЦ.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".