НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ЉУТЕНИЦУ: Озбиљна конкуренција ајвару!
03.09.2022.
13:56
БОЉИ је од куповног!
Без обзира што је мешају са пинђуром и домаћим ајваром, љутеница је бугарски намаз. Припада једној од омиљених љутих намаза у зимници.
Састојци:
Начин припреме:
Прво добо оперите парадајз и ставите га у пластичну чинију. У другу шерпу сипајте воде толико да парадајз бланширате. Ставите шерпу са водом на шпорет и сачекајте да прокључа, затим склоните са рингле и сипајте парадајз у шерпу. Након бланширања, ољуштите парадајз и исеците га на четвртине. Ставите их у блендер и исецкајте.
Паприке оперите и очистите од семенки. Пресеците их на пола, а сваку половину исеците на мање коцкице и ставите у чинију.
Љуте папричице ставите у шерпу или тигањ и лагано пропржите да пусте арому. Ставите гумене рукавице и узмите љуте папричице и очистите их од петељки и семенки и исеците на ситне коцкице. Исеците их колико год можете.
Лист першуна и целера оперите под млазом хладне воде и ставите у блендер и изблендајте. Очистите бели лук и исеците га на што мање комада и додајте у блендер и измиксајте са претходно измиксаним першуном и целером.
Сипајте уље у шерпу и ставите на тиху ватру и додајте смешу од парадајза коју сте добили у блендеру. Све заједно пржите око 20 минута, мешајући.
После 20 минута додајте исечене паприке и љуте паприке и кувајте још 15 - 20 минута.
У смешу додајте измешане зачине од першуна, целера и белог лука. Додајте шећер, со, сирће и конзерванс. Све заједно кувајте још 5 минута, а затим скините шерпу са рингле.
Добро оперите и осушите тегле да би могле да се загреју на рингли. Грејте их на 200°Ц на 5 минута, а затим их извадите из рерне и одмах сипајте у њих врућу љутеницу.
Потребно је добро да затворите тегле поклопцима и прекријте их памучним крпама и оставите да се охладе. Када се охлади, чувајте ју на хладном месту.
(Најжена.рс)
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".