Извор:Фото: Профимедиа

ЗВАНИЧНО: Краљица именовала Лиз Трас за нову премијерку ФОТО

Извор: Нпортал

06.09.2022.

15:45

ПРЕ Трас, у посети краљици био је одлазећи премијер Борис Џонсон, који је у резиденцији провео око 40 минута, преносе британски медији.

Лиз Трас је званично постала 56. премијерка Велике Британије након што је Борис Џонсон дао оставку, а краљица је од ње затражила да формира владу.

Новопостављени премијер изашао је из монархове резиденције Балморал у Шкотској након што је завршио примопредају власти - процес познат као 'љубљење руку'. 

BloombergAdria.com

 

- Краљица је данас примила посланицу Елизабет Трас и затражила од ње да формира нову владу. Госпођа Трас је прихватила понуду Њеног Величанства и пољубила руке након именовања за премијера и првог господара трезора - наводи се у саопштењу Бакингемске палате.

Трас ће имати мало времена за славље јер мора да се врати у Лондон и именује свој кабинет. Њу чека тежак посао, а први задатак јој је осимшљање плана за сузбијање растућих рачуна за електричну енергију. 

BloombergAdria.com

 

Очекује се да ће она ограничити просечан рачун за домаћинство на 2.500 фунти годишње - са трошковима који ће се додатно надокнадити задржавањем 400 фунти који су већ били ангажовани.

Пре Лиз Трас, у посети краљици био је и одлазећи премијер, Борис Џонсон. Медији пишу да се он у краљичиној резиденцији задржао око 40 минута. 

BloombergAdria.com

 

Како се наводи, краљица је прихватила његову оставку. 

Џонсон је јутрос последњи пут изашао из Даунинг стрита и обратио се нацији. Он је истакао да је "завршио Брегзит" и надгледао процес најбржег увођења вакцине против вируса корона.

BloombergAdria.com

 

Поред тога, рекао је да је његова политика земљи дала економску снагу, што ће помоћи људима да преброде енергетску кризу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".