Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/ABC News (Australia)

Снимак неуспелог атентата на принца Чарлса из 1994. године

Извор: Нпортал

12.09.2022.

08:44

У АУСТРАЛИЈИ на краљевској турнеји 1994, године принца Чарлса је покушао да убије камбоџански студент.

На краљевској турнеји 1994. године принц Чарлс, који је сада постао нови краљ после смрти његове мајке Елизабете II, посетио je Сиднеј у Аустралији када је бивши студент испалио два празна хица из пиштоља у њега док је говорио на церемонији поводом Дана Аустралије. Давид Канг је био камбоџански студент који је скочио из гомиле на око шест метара од принца у Сиднеју и потрчао ка њему.

Студент  је пуцао док је трчао ка принцу који је тада устао да приђе говорници на бини. Али спречио га је у намери тим за обезбеђење, укључујући личног телохранитеља принца Чарлса који је појурио не би ли осигурао безбедност принца од Велса. Телохранитељ је ставио своје тело испред принца Чарлса и показао своју "спремност да ризикује сопствени живот и преузме метак за свог клијента“, рекао је бивши телохранитељ.

Док је Канг јурио ка принцу Чарлсу, његов телохранитељ је гурну принца са пута и оборио Канга на земљу. Други чланови обезбеђења обуздавали су Канга и постарали се да претња буде неутралисана. У то време, Пол Китинг, аустралијски премијер, рекао је да га је "осрамотила" ситуација, али је рекао да то није покушај убиства. https://www.youtube.com/watch?v=9e_GoHngOIE&t=42s&ab_channel=ABCNews%28Australia%29

- Мислим да морамо размислити о овоме. Свима нам је непријатно када се било који добар пријатељ Аустралије, било која особа попут ове, увреди на овај начин. Принц Чарлс је добар пријатељ ове земље и према њему треба поступати с поштовањем и достојанством које заслужује добар пријатељ. Његова контрола у датим околностима, мислим, одражава професионални став који има... Оно што је важно забележити у вези с тим је да то није био покушај убиства. То је била политичка демонстрација - рекао је тадашњи премијер Аустралије.

Како се полиција саопштила, атентатор је био фрустриран недостатком медијске пажње за људе попут њега. Наводно је написао око 500 писама о тим људима новинама, црквеним људима и светским лидерима, укључујуц́и председника Клинтона. Канг је послао један принцу Чарлсу и принчев приватни секретар, одговорио је. Током судског поступка на главном суду за прекршаје у Сиднеју, тужилац је рекао:

- У једном писму је навео да је то разлог због којег је спреман да умре. Године 1994. више од 100 абориџина било је заточено у камповима у Порт Хедланду, Западној Аустралији и Сиднеју и били су приморани да тамо остану јер се њихови правни захтеви за статус избеглице провлаче на аустралијским судовима".

Принц Чарлс тада није коментарисао инцидент, а прослава Дана Аустралије је настављена, али господин Фидес је рекао да Чарлс није заборавио на инцидент, посебно с обзиром да су недавно принц Хари и Меган били у турнеји по Аустралији.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".