Извор:Фото: Профимедиа

Како да заштитите КОЖУ и припремите је за хладније дане?

Извор: Нпортал

14.09.2022.

22:36

ПОТРЕБНО је да појачате негу коже како би она остала хидрирана

Познато је да временски услови имају утицај на кожу, па да је неопходно да своју негу прилагодите годишњем добу, влажности и температури које владају у одређено доба године.

– Током лета кожа има више влаге, што је управо оно што је потребно да њена заштитна баријера правилно функционише – каже Ненси Самолитис, дерматолог са Беверли Хилса.

У јесен, пак, почиње сезона грејања, па ваздух у просторијама, где год да боравите, постаје сувљи. Потребно је да појачате негу коже како би она остала хидрирана.

BloombergAdria.com

 

1. Еластин, колаген или алое вера

Ен Ли, козметички хемичар и оснивач “Dermaesthetics Beverli Hills”, истиче да људи са осетљивом кожом или стањима попут екцема и псоријазе, треба посебно да поведу рачуна о својој кожи у јесењем периоду. Ови људи ће често, услед сувог ваздугха, осетити пецкање или непријатност на кожи.

– Најбоље што можете да урадите је да хидратизујете и подмазујете кожу етеричним уљима, серумима и кремама. Негујте кожу еластином и колагеном да бисте олакшали промену годишњег доба. Предлажем алое веру и густе креме, посебно ако вам је кожа изузетно сува и склоне перутању – саветује Ли.

2. Пређите на гушЋу хидратантну крему

Због промене температуре ваздуха, увече пређите на гушЋу крему која такође хидрира.

– Тиме Ћете надокнадити дубоки губитак влаге и порадићете на одржавању мекоће и еластичности коже – рекла је докторка из Њујорка Џулија Цу.

Она предлаже да користите хидратантне формуле које не запушавају поре и не иритирају кожу. Избегавајте креме које у себи садрже парфеме.

BloombergAdria.com

 

3. Користите креме за очи и усне

Уколико креме за подручје око очију и за негу усана нису делови ваше свакодневне рутине, требало би да то буду преко јесени.

– Наша кожа не воли нагле прелазе, а додатак кремама за усне и очи помаже кожи да се мало прилагоди јесени – сматра докторка Цу и додаје да за то нису потребни скупи препарати. Шта више, она сматра да је вазелин сасвим довољан.

4. Немојте често користити пилинге и ретиноиде

Због хладноће и сувог ваздуха, било би добро да проредите коришћење пилинга и ретиноида.

– Влага и високе температуре обично ублажавају надражујуће дејство локалних ретиноида и пилинга, вероватно због повећане масноће коже – истиче докторка.

Уколико већ користите ретиноле и хемијски пилинг, појачајте хидратантне креме, како бистзе избегли дубинско исушивање лица.

BloombergAdria.com

 

5. Наставите да користите крему за сунчање

Иако је УВ зрачење у току јесени мање, оно је и даље присутно. Како бисте избегли исушивање коже и заштитили је од штетног зрачења, наставите да користите крему са заштитним фактором.

(24сата.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".