Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Prostorni Aktivista

НИ ЧОЛА, НИ КОВАЧ: Ко је написао песму "Ти си ми у крви"?

Извор: Нпортал

16.09.2022.

13:41

МАЊЕ је познато да је аутор текста Корнелијева супруга Споменка

Легендарни српски композитор Корнелије Ковач преминуо је у Београду у 81. години, а узрок смрти је инфекција коронавирусом.

Корнелије Ковач један је од најчувенијих имена музичке сцене бивше Југославије. Компоновао је како за филм, серију и позориште, тако и за многе извођаче, којима се не зна број.

BloombergAdria.com

Иако је готово немогуће издвојити највеће хитове које потписује Корнелије Ковач, ипак, један од оних ванвременских јесте песма Здравка Чолића "Ти си ми у крви", а прича која се веже за стварање ове песме је посебно занимљива.

Као што је добро познато, "Ти си ми у крви” је плод сарадње Корнелија Ковача и Здравка Чолића. Ипак, мање је познато да је аутор текста Корнелијева супруга Споменка.

Будући да у то време није била етаблиран текстописац, Чолић је изразио одређене сумње због њеног ангажмана. Ковач је инсистирао да јој се пружи прилика, а у целу причу се укључио и Момчило Бајагић Бајага. Њих двоје су разговарали цело једно послеподне, након чега Бајага закључује да Споменки није потребна помоћ. Тако је настао свима познати, генерацијски хит, "Ти си ми у крви”, за који је музику и аранжман урадио Корнелије Ковач. Објављена је на албуму из 1984. године који и није имао посебно име, на којем су још и "Рушка” и "Ти можеш све, ал’ једно не”.

Анегдоте везане за настанак ове песме присетио се једном приликом и сам Корнелије Ковач:

- Када сам Чоли пустио прву верзију, "Ти си ми у крви” није прошла и реакција је била млитава. Али не само његова - већ и моја, али то себи нисам хтео да признам. Не због текста у рефрену, већ и због врсте ритма одабраног да прати композицију. Нисам хтео да се предам потпуно, и одустанем од својих адута. По савршеним Споменкиним строфама очекивао сам да ће се ствар развити у жељеном правцу, оне су имале снажну поруку и веровао сам да ће се распламсати емоције у рефренима.

BloombergAdria.com

Занимљивост о песми "Ти си ми у крви" испричао је једном приликом и Здравко Чолић.

- Готово да нема те жене којој се нисам заклињао да је управо њој посвећена песма "Ти си ми у крви”, или "Она спава”. Без обзира како се зове, она са разумевањем прихвата што сам морао да јој променим име, да нас не открију.

Ванвременска песма, плод рада брачног пара Ковач и непоновљивог Здравка Чолића, "Ти си ми у крви”, још дуго ће пратити рађање бројних љубави.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".