Извор:Фото: Профимедиа

ХАОС У ИРАНУ: Најмање шесторо погинуло у протестима

Извор: Нпортал

21.09.2022.

14:47

НАЈМАЊЕ шест људи погинуло је у протестима који су избили због смрти девојке коју је на преваспитавање привела морална полиција јер није добро носила хиџаб.

Хиљаде људи већ данима протестује широм Курдистана, одакле је 22-годишња Махса Амини, али и шире, а друштвене мреже преплављене су снимцима жена које пале своје хиџабе и секу косу у знак протеста.

Полиција се жестоко сукобила са демонстрантима, испаљујући сузавац и гумене метке, док су окупљени одговорили каменицама и бакљама. "Жене, живот, слобода" и "Смрт диктатору" главни су повици протеста.

Занимљив је и формат протеста - демонстранти се брзо појаве и брзо растурају како би избегли директне сукобе са полицијом.

Махса Амини ухапшена је у Техерану, где је дошла са својом породицом у посету родбини, када су је привела полиција за морал тврдећи да је прекршила правила о женском одевању, односно да није добро носила хиџаб.

Силина протеста приморала је иранске власти да обећају истрагу о смрти Махсе Амини. Државни медији извештавају о појединачним "инцидентима" и демонстрацијама мањег обима.

Есмаил Зареи Коуша, гувернер северозападне провинције Курдистан, рекао је да су три особе умрле на “сумњив начин“ током “илегалних протеста протеклих дана“, пренели су медији блиски властима.

Међу убијенима је, наводно и једна жена која је упуцана у главу.

Према његовим речима, једна особа убијена је у Дивандареху, друга је остављена у аутомобилу близу болнице у Сакезу, а трећа “сумњива“ смрт се истражује, пише Ал Џазира.

Људи треба да буду опрезни, јер “антиреволуционарне“ групе користе име Махсе Амини за постизање властитих циљева, упозорио је Коуша.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".