Извор:Фото: ЕПА/ТикТок принтскрин/ silvio.berlusconi

ЗАСМЕЈАВА ИХ: Берлускони "лови" младе бираче на ТикТоку

Извор: Нпортал

23.09.2022.

12:05

ПРВИ пут у италијанској историји млади узраста од 18 до 24 године имају пуна гласачка права на општим изборима 25. септембра, што значи да њихов глас никад није био важнији.

Минималан број година за гласање за Сенат спуштен је са 25 на 18, колико је праг и за гласање за Заступнички дом. Два дома парламента имају једнака овлашћења.

- У смислу бројки, то наравно значи да млади на овим изборима значе више - рекао је Ливио Гиглиуто, потпредседник института за испитивања јавног мњења Иституто Пиеполи. - Кључно питање је колико ће их заиста гласати.

Промена правила односи се на 4,1 милиoна младих од укупно 51,4 милиoна бирача, и премда стручњаци за јавно мњење кажу да би значајан број могао да апстинира, политичари отворено покушавају да придобију њихову подршку.

BloombergAdria.com

 

У складу са својим имиџом шоумена, бивши премијер Силвио Берлускони предњачи у настојањима да их освоји путем ТикТока, са видео снимцима у којима им се обраћа смешним гласом, збија шале и поиграва се својом репутацијом плејбоја.

- Обраћам се онима од вас старијима од 18 - да вас питам да ме упознате са својим девојком? Нипошто! Позивам вас да гласате 25. септембра и то да гласате за мене - поручио је прошле недеље 85-годишњи Берлускони.

Таквим шалама Берлускони је добио више од 2,5 милиона лајкова на друштвеној мрежи у мање од три недеље, али не може се знати хоће ли се то преточити и у гласове.

- Уопштено, мислим да гласање не води до било каквих промена. Независно од тога ко је на власти, за мене се ништа неће битно променити - рекао је младић.

Но то није спречило странке да својим порукама циљају искључиво оне који ће гласати први пут. Сви изборни програми садрже великодушна обећања усмерена на младе који имају проблема са запослењем или студирањем, укључујући помоћ за плаћање школарина, хипотека и станарина, увођење минималне плате и забрану неплаћених стажирања.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".