Извор:Фото: УНТВ виа АП

ИМУНИТЕТ ВАТИКАНУ: Ко суди за педофилију?

Извор: Нпортал

12.10.2021.

12:59

ЕВРОПСКИ суд за људска права одлучио је данас да Ватикан не може бити тужен пред локалним судом због сексуалног злостављања које су починили католички свештеници.

Тиме је, оцењује америцка агенција АП потврдио да Света Столица ужива суверени имунитет и да јој се почињена кривична дела свештеника и католичких великодостојника не могу приписати.

Европски суд за људска права одбацио је случај који су покренуле 24 особе које тврде да су жртве сексуланог насиља свештеника у Белгији и да је Ватикан одговоран због "структуралних недостатака" због којих је католичка црква деценијама прикривала случајеве свештеника који су силовали и малтретирали децу.

Они су се жалили суду у Стразбургу након што су белгијски судови закључили да немају надлежност, с обзиром на имунитет Свете Столице као суверене државе, што је поновио у својој одлуци и Европски суд, који је саопштио и да се не примењује изузетак од тог правила јер се погрешно поступање бискупа у у случајевима злостављања не може приписати Ватикану.

Пресуда Већа донета данас је први пут да Европски суд разматра имунитет Свете Столице, а обе стране имају три месеца да затраже да случај размотри Велико веће суда ради коначне одлуке.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".