Извор:Фото: Танјуг/АП

УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Очекује се једна од најјачих олуја

Извор: Танјуг

30.09.2022.

07:50

Ураган Ијан поновно је ојачао и данас се се приближава обали америчке савезне државе Јужне Каролине, где је проглашено ванредно стање, након што је на Флориди проузроковао смртоносне поплаве, известио је Национални центар за урагане (НХЦ), преноси Ројтерс.

Ијан једна од најјачих олуја која је икада погодила копно САД, поплавила је насеља на обали Мексичког залива и оставила без струје милионе, да би ослабила пре него што је наставила кретање до Атлантског океана, где је опет повратила снагу пред очекивани удар у Јужној Каролини у току данашњег дана.

Очекује се да би Ијан могао да стигне до копна данас око 14 сати по локалном времену, северно од Чарлстона, а упозорење за ураган издато је на приобалном подручју дугом око 370 км од границе Јужне Каролине и Џорџије на северу до Кејп Фера у Северној Каролини.

BloombergAdria.com

 

И гувернер Северне Каролине Рој Купер позвао је становнике да "предузму потребне мере" и упозорио на могућност поплава, одрона и торнада.

- Олуја је још опасна - рекао је Купер.

BloombergAdria.com

 

Власти округа Сарасота истражују два могућа смртна случаја узрокована олујом, рекао је шерифов портпарол, преноси Ројтерс.

На конференцији за новинаре, гувернер Рон Де Сантис је саопштио да жртава има, али је упозорио на спекулације са бројевима пре званичне потврде.

BloombergAdria.com

 

Амерички председник Џозеф Бајден, у обраћању раније у седишту Федералне агенције за ванредне ситуације (ФЕМА) у Вашингтону, изјавио је да би се могло показати да је Ијан најсмртоноснији у историји ове државе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".