Извор:Фото: Профимедиа

КРАЉ ОСВАНУО НА НОВЦУ: Представљен нови дизајн кованице ФОТО

Извор: Нпортал

30.09.2022.

11:45

Главни комерцијални директор Краљевске ковнице Никола Хауел истиче да се очекује да ће ове кованице почети масовно да се употребљавају од децембра.

Краљевска ковница новца представила је нови дизајн кованице од 50 пенија са сликом краља Чарлса ИИИ која ће ући у оптицај до краја године. 

Пре тога, у понедељак у 9 сати ће бити пуштена специјална меморијална серија кованица у част покојне краљице Елизабете ИИ.

Како пишу британски медији, Чарлсов портрет ће се појавити на новчаници од 5 фунти и кованици од 50 пенија, пише Гардијан.  

BloombergAdria.com

 

Краљев лик, који је добио лично одобрење Чарлса, направио је вајар Мартин Џенингс, саопштила је Ковница новца. По традицији, краљев портрет ће бити окренут улево, супротно од краљице Елизабете Друге.

- Чарлс је наследио општу традицију коју имамо у британском кованом новцу, која сеже све до Чарлса II, да је монарх окренут у супротном смеру од свог претходника - рекао је Крис Баркер испред Музеја Краљевске ковнице новца.

Латински натпис око краљевог лика гласи: „:: ЦХАРЛЕС III:: Д :: Г :: РЕX :: Ф :: Д :: 5 ПОУНДС :: 2022”, што у преводу значи: „Краљ Čarls III, милошћу Божјом, заштитник вере”.

BloombergAdria.com

 

Краљевска ковница новца, са седиштем у Лантрисанту, у јужном Велсу, приказује краљевску породицу на новчићима више од 1.100 година, документујући сваког монарха од Алфреда Великог.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".