Извор:Фото: Инстаграм принтскрин/buducnostsrbijeav, С. Аћимовић

ЗА ЊЕГА НЕМА ПРЕПРЕКА: Приказана војна технолошка иновација

Извор: Нпортал

12.10.2021.

17:07

БОРБЕНО оклопно возило ''лазански'' је представљено на сајму наоружања и војне опреме ''Парнтер 2021''.

Возило ''лазански'' припада категорији ''борбених возила'' са погоном на осам точкова, а у њега се може сместити и до 13 лица.

BloombergAdria.com

 

По изгледу и функцијама представља модификовано верзију ''лазара 3'', односно добио је вишенаменски топ за дејство по живој сили, лаким оклопом, фортификацијама.

BloombergAdria.com

 

Аутоматски топ који се налази на ''лазанском'' је калибра 57 милиметара и користи пробојну муницију. Таква муниција може пробити оклопе лаких тенкова. Поред овог топа, присутан је и митраљез калибра 7,62 милиметара.

BloombergAdria.com

 

Такође, за разлику од ''лазара 3'', ''лазански'' поседује и потпуни оклоп, односно нема прозоре, али и неупоредиво већу моћ, као и домет који може достићи и 14 километара док вертикално може достићи до 7 километара.

BloombergAdria.com

 

На БОВ-у постоји и противминска заштита по Станаг-у нивоа 4а или 4б. Балистичка заштита ''лазанског'' је у складу са стандардом Станаг нивоа 4. У развоју је тренутно и пакет заштите у складу са стандардом Станаг нивоа 5 и 6.

Уз то, заштићен је од зрна калибра 7,62 са свих страна док је са предње стране заштићен од калибра 30 милиметара.

BloombergAdria.com

 

Тежина возила може бити од 26 до 36 тона, дужине је 8 метара, а ширине 3,2 метра.

Возило ''лазански'' је развило предузеће ''Југоимпорт СДПР'', а име је добило по преминулом новинару Мирославу Лазанском. Војнополитички коментатор, аналитичар, писац и дипломата је своје име уклесао на једно борбено возило јер је ''волео Србију више од свега'', како каже председник Србије Александар Вучић.

BloombergAdria.com

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".