ТРОВАЊЕ ГЉИВАМА: ЕВО како препознати симптоме
04.10.2022.
11:26
АКУТНА тровања гљивама имају велики клинички значај због разнолике клиничке слике.
Pod pojmom otrovne gljive podrazumevaju se sve one vrste koje u organizmu izazivaju patološke promene i oštećenja organa. Neke izazivaju blage reakcije kao što su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje ili alergijske reakcije koje su prolazne, ali postoji i jedan broj vrsta koje izazivaju mnogo ozbiljnija oštećenja i smrt. Do trovanja najčešće dolazi zbog zamene jestivih gljiva onima koje su otrovne. “Biserke“ se mogu zameniti otrovnom panterovkom, ”zeke“ su takođe problem i zahtevaju dobro poznavanje gljiva jer im boja šešira često varira.
Akutna trovanja gljivama imaju veliki klinički značaj zbog raznolike kliničke slike (ispoljavaju se u osam različitih sindroma), učestalosti (godišnje se u Evropi leči oko 10.000 pacijenata), velike smrtnosti (10-50 odsto). Na osnovu vremena koje prođe od ingestije do prvih znakova trovanja dele se na ona sa kratkim ili dugim inkubacionim periodom.
Trovanja sa kratkim inkubacionim periodom (30 minuta do tri sata) ispoljavaju se u vidu pet sindroma: gastrointestinalni, muskarinski, muscimolski (mikoatropinski), psilocibinski (psihotomimetski) i koprinski (alergijski). Ova trovanja imaju povoljan tok i ishod. Gastrointestinalni sindrom izazivaju gljive poznate kao “bljuvara, ludara, tigrasta vitezovka, zavodnica itd“.
Dug inkubacioni period, u trajanju od tri sata do nekoliko dana, karakteriše trovanja sa oštećenjem jetre i bubrega. Ona imaju tešku kliničku sliku i često letalni ishod. To su trovanja sa slikom amanitinskog (faloidinskog) sindroma, orelaninskog i giromitrinskog sindroma.
Kako prepoznati otrovnu gljivu?
Postoje razni mitovi kako najsigurnije prepoznati otrovnu gljivu: otrovne potamne ako se kuvaju sa srebrnom kašikom, daju žutu boju pirinču kad se kuvaju zajedno, beli luk kuvan sa njima potamni, ne mogu se ljuštiti, ako živina jede otpatke od gljiva dobre su (jedan od najopasnijih jer životinje imaju drugačiji gastrointestinalni trakt.
Samo hemijskom analizom tačno se može utvrditi otrovnost gljiva. Bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac ne treba se upuštati u branje gljiva. Postoji zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva. One se mogu raspoznavati po određenim karakteristikama.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".