АЛАРМ И У РС: Забележени случајеви тровања гљивама
05.10.2022.
21:10
ОТРОВНЕ гљиве задају додатни посао лекарима и западно од Дрине
Тровање гљивама регитровано је ових дана у Бањалуци и Добоју. Четворо пацијената је са блажим симптомима, док су два пацијента на УКЦ-у. Стручњаци упозоравају - гљиве да беру само они који их добро познају.
Због повољних метеоролошких прилика шуме Српске препуне су гљива, међу којима је у овом периоду највише отровница. Неискусни берачи најчешће јестиву рујницу или рудњачу замене са отровном-мухаром. То је био и узрок тровања у Добоју.
-У служби хитне помоћи Добој било је више случајева тровања, од којих један тежи, где су се отровале мајка и кћерка. Оне су збринуте у добојској болници, а добили смо информацију да су сада добро – рекла је докторка у Хитној помоћи Добој Зорица Малиновић.
Четири лакша случаја тровања гљивама десила су се и у Бањалуци.
Повраћање, грчеви, дијареја, поспаност, халуцинације – први су симптоми тровања гљивама који се јаве у року три часа од конзумирања.
Нада Бањац, начелница Хитне службе Бањалуке, истиче да се при првим знацима тровања препоручује изазвати повраћање и испразнити желудац.
– За надраживање се може попити и млака -слана вода. И одмах се јавити љекару. Битно да се јаве, поготово, ако се тегобе јављају након шест часова – нагласила је Бањац.
И зато гљиве купујмо од искусних берача иако златно правило за брање не постоји. Најсмртоносније на нашим просторима су пупавке – црвене, зелене и бијеле.
Гљивар Роман Остојић тврди да су 99 одсто отровних гљива које су смртоносне с доње стране бијеле – имају бијеле листиће и бијеле стабиљкице.-
Професор биологије гљива Свјетлана Лолић истиче да се тренутно актуеални дивљи шампињони врло често мешају са белом пупавком, која је једна од три најсмртоносније.
– Само 20 до 30 грама отровних гљива може довести до отказивања органа и смрти – појаснила је Лолићева.
Инспекцијски органи врше контролу продаје гљива на пијацама, а берачи, откупљивачи и купци би требало да добро познају оно што беру, купују и једу.
(РТРС)
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".