Извор:Фото:Профимедиа

РАКЕТА КАЛИБАР 3М-14Е: Уништава циљеве на чак 2.600км

Извор: Нпортал

11.10.2022.

08:48

КАРАКТЕРИСТИКА крстарећих ракета Калибар је способност летења на малим висинама.

Калибар је породица крстарећих ракета коју је развио руски конструкторски биро Новатор. Ракете породице Калибар први пут су представљене јавности на Међународном ваздухопловном и космичком салону 1993. године (МАКС-93), одржаном у Московској области Руске Федерације.

Ракете су првенствено развијене као оружје за подморнице и бродове. Међутим, постоје и опције за лансирање пројектила из борбених авиона (Калибар-А) и копнених лансера.

У служби Руске Федерације постоје:

BloombergAdria.com

 

Ракетни системи Калибар дизајнирани су за уништавање копнених, морских, подводних и површинских циљева.

Системи калибра укључују: универзални систем управљања, лансере, сет опреме за пуњење, ракете различите намене. То јест, комплекси имају једну ватрену моћ:

  • противбродске ракете 3М-54Е, 3М-54Е1;
  • крстареће ракете високе прецизности 3М-14Е;
  • Противподморничке ракете 91РЕТ2 и 91РЕ1.

Према плану руских програмера, присуство различитих пројектила у комплексима Калибар омогућава вам да промените оптерећење муниције на носачима, у зависности од задатака и услова борбе.

На подморницама се ракете лансирају из торпедних цеви калибра 533 мм са дубине од 30-40 м. На површинским бродовима - из обједињених вертикалних лансера испод палубе или са палубних инсталација.

Мобилни ракетни систем Калибар-М је дизајниран како за противбродску одбрану тако и за стационарне копнене циљеве у било које доба дана.

Овај комплекс укључује:

  • самоходни лансер;
  • машине за транспорт и пуњење;
  • крстареће ракете у лансирним контејнерима (противбродски и копнени циљеви);
  • машина за техничку подршку;
  • комуникациона и управљачка машина;
  • опрема за складиштење ракета.

Комплекс Калибар-А је посебно укључен у наоружање ударног авиона Су-35. Ракета 3М-14АЕ која се користи у овој конфигурацији нема стартни мотор. Поставља се у транспортно-лансирни контејнер, из којег полази након испуштања са авиона-носача.

BloombergAdria.com

 

Поред тога, постоји модификација система Калибар: контејнерски комплекс ракетног наоружања Калибар-К (извозна ознака Цлуб-К). Дизајниран је за уништавање површинских и копнених циљева крстарећим ракетама. Овај комплекс може бити опремљен објектима обалске инфраструктуре, површинским бродовима, железничким и аутомобилским платформама.

Комплекс је смештен у контејнеру од 40 стопа. Клуб-К се састоји од универзалног лансирног модула, модула борбене контроле и модула за напајање. Муниција једног лансирног модула комплекса Цлуб-К укључује 4 ракете.

Карактеристике перформанси ракета породице Калибар, које су у служби руске војске, нису тачно познате.

BloombergAdria.com

 

Одлика крстарећих ракета Калибар је способност летења на малим висинама, што отежава ваздушној одбрани.

Ракета је опремљена стартним мотором на чврсто гориво. Управљање ракетама у лету је аутономно, а сам лет се одвија по унапред одређеној рути.

Ракета је опремљена високоексплозивном бојевом главом од 450 килограма:Постоји и варијанта са касетном бојевом главом опремљеном фрагментационим, високоексплозивним или кумулативним елементима.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".