Извор:Фото: Н. Карлић

ОПРЕЗ АКО КУПУЈЕТЕ ПОЛОВАН АУТО: Водите рачуна о преварама

Извор: Нпортал

11.10.2022.

22:35

ИЗВЕСНИ Ф. Ђ, власник фирме из Свилајнца, оглашавао је преко интернета половне аутомобиле за продају, од потенцијалних купаца унапред је узимао капару од по неколико хиљада евра, од појединих чак и цео износ за возило, али нико од насамарених плаћени аутомобил никада није добио, а камоли провозао.

- Он је нагласио да је то ауто у доласку, да ће бити у земљи за две до три недеље и да је процедура да се да 30 одсто аванса, а остатак новца кад возило стигне. Цена аутомобила који сам желео да купим била је 9.800 евра, а ја сам дао капару 6.100 евра, више од тих 30 одсто. Нашао сам се с његовим куриром у Београду, јер је он имао изговор да има пуно посла, тај човек ми је дао признаницу и неки уговор, а ја њему новац- истиче жртва.

Ф. Ђ. би се јавио телефоном, извињавао и говорио да ће возило каснити неколико дана због царине. Тада је тражио да му се исплати остатак новца за возило. 

BloombergAdria.com

Са сајта који је оглашавао возила његове фирме навели су да су добили више пријава корисника који су сумњали да је реч о превари:

- Били смо у контакту са оглашивачем и затражили да разлози због којих је цена ниска буду јасно наведени у опису огласа. Проверили смо и да ли је фирма регистрована у АПР, што је био случај. Овај оглашивач више није на нашем сајту, ми немамо доказа да се радило о превари, али свакако сугеришемо потенцијалним купцима да приликом куповине аутомобила буду обазриви како би на време идентификовали показатеље потенцијалне преваре и избегли је. Такви показатељи могу бити неубедљиви разлози за хитну продају аутомобила, нереално ниска цена, захтев за давањем капаре пре него што се возило види, комуникација с продавцем искључиво путем мејла-

- Сва возила су била испод цене у односу на остале огласе, то је сигурно радио да би привукао потенцијалне купце. Кад сам га питао зашто је цена нижа, он је говорио да кад је некоме хитна продаја у Швајцарској, он то купи и продаје ауто с малом маржом - каже жртва преваре и тврди да је крајем прошле године преварио неколико људи, да је конкретно од њега узео 6.100 евра, од троје по 15.000 евра, а од двоје скоро по 30.000 евра.

(Курир)

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".