Извор:Фото: Профимедиа

КОРОНА ПРЕСЕК: Више умрлих,а стиже и нови талас

Извор: Нпортал

12.10.2022.

18:45

У ПОСЛЕДЊА 24 сата корона вирус је потврђен код 1.731 особе од укупно 13.438 тестираних, док је од последица ове болести преминуло девет људи.

Према подацима Инситиута за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", у болницама широм Србије налази се тренутно 453 пацијената. На респираторима је 26 особа.Подсетимо, јуче је инфекција ковидом регистована код 2.060 људи, а од последица короне умрло је шест пацијената.

Продужени ковид уништава здравље људи, али такође прави колапс у здравственим системима, али и економији, упозорио је шеф Светске здравствене организације (СЗО) др Тедрос Адханом Гебрејесус позивајући земље да покрену борбу и ухвате се у озбиљан коштац са кризом.

- Док се пандемија драматично променила, утицај продуженог ковида за све земље је веома озбиљан и захтева хитну и одрживу акцију која је еквивалентна његовом обиму - рекао је Тедрос за Гардијан и додао:

- На почетку пандемије било је важно за преоптерећене здравствене системе да усмере све своје напоре на спасавање живота. Међутим, од кључног је значаја да земље дугорочно инвестирају у свој здравствени систем и раднике и сада направе план за суочавање са дуготрајним ковидом.

BloombergAdria.com

Постоји могућност да је нови талас пандемије ковид 19 почео у Европи пошто је број оболелих у порасту широм региона, саопштено је данас из Светске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу обољења.Да би због зиме и грипа требало да будемо опрезни и да се спремимо на најбољи могући начин, односно да се вакцинишемо, напомиње проф.др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање инфекције ковид-19.

BloombergAdria.com

- Она опасност која постоји јесте због грипа. То значи да кад почну хладнији дани, мада ћемо сада имати једно Михољско лето које ће трајати мало дуже у октобру, али ћемо већ новембра и децембра имати ситуацију да људи бораве у затвореном простору, да су изложенији како ковиду тако и грипу. Тако да, грип очекујем крајем године када ће полако кренути. Рецимо, 2020. године ретко да је забележен, а када га не буде, након тога се увек деси да дође период када га има у озбиљнијем обиму - објашњава професор Тиодоровић.

Како даље истиче епидемиолог, позив за вакцинацију стоји, како за корону тако и за грип.

(Блиц)

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".