Извор:Фото: Профимедиа

Висок степен заштите са ХПВ вакцином

Извор: Промо

13.10.2022.

14:44

ПОСТОЈИ више од сто сојева хуманог папилома вируса (ХПВ), а вакцина штити од девет. Само тих девет сојева има потенцијал да изазове развој карцинома аногениталне регије и зато цепиво штити само од њих.

Деветовалентна вакцина обухвата девет подтипова - 6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 - каже др Невенка Ракетић, педијатар из Београда. - Намењена је и за дечаке и девојчице, а појавила се на тржишту 2018. године. Даје се у две или три дозе.

Докторка Ракетић објашњава да се ово цепиво до 15. године прима у две дозе:

Од 9. до 15. године даје се у две дозе у размаку од шест месеци. Девојчице старије од 15 година примају је у три дозе - друга доза два месеца након прве и трећа шест месеци након прве.

Наша саговорница напомиње да нису забележене нежељене реакције, осим локалних, у виду отока, бола и црвенила на месту давања цепива и благо повишене температуре. Код примања деветовалентне вакцине могуће су синкопе па је пожељно да се седи у току апликовања вакцине и још 15 до 20 минута након тога.

BloombergAdria.com

ХПВ је најчешћи узрочник вирусних обољења репродуктивних органа. Чини га група од око 190 подтипова. Сматра се главним етиолошким фактором за настанак гениталних кондилома и малигних неоплазми на неколико локација, најчешће на грлићу материце, а ређе на вагини, вулви и анусу. Хумани папилома вируси (ХПВ)преносе се полним путем, ређе директним контактом са зараженом кожом и слузокожом. Око 70 одсто људи у неком периоду живота може бити заражено.

Већина типова овог вируса даје инфекције коже и развој кожних брадавица. Око 40 типова може да доведе до развоја рака епитела слузокоже. Међутим немају сви исти онкогени потенцијал. Типови 6 и 11 могу довести до развоја гениталних брадавица (кондилома), абнормалности ћелија грлића материце ниског степена, бенигних тумора. Високо ризични типови са високи онкогеним потенцијалом су 16,18,31 и 33. За њих је доказано да могу да доведу до карцинома грлића материце, вагине, вулве, гениталија мушкараца и карцинома грла и ануса у оба пола. Тип 16 је најризичнији и доводи до карцинома грлића материце у 50 одсто случајева, а заједно са типом 18 ризик од обољевања износи 70 процената.

И. К.

BloombergAdria.com

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".