ОРГИНАЛНИ РЕЦЕПТ: Прави рецепт за боем торту
14.10.2022.
13:35
КРАЉИЦА савршеног укуса
Делује тако класично, али је спој јединствених укуса, лешника, чоколаде и ваниле. Није компликована за спремање, а многи је обожавају.
За овај рецепт потребно вам је:
- 180 г шећера
- 2 кашике какаоа
- 1 кашика брашна
- 200 г самлевених печених лешника
За жути фил:
- 6 жуманаца
- 180 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 70 г густина
- 1/2 л млека
- 190 г путера
За чоколадни фил:
- 4 жуманцета
- 120 г шећера
- 2 кашике млека
- 100 г чоколаде
- 1 кашичица инстант кафе
- 2 кашике топле воде
- 180 г путера
- 3 кашике самлевеног печеног лешника
За украшавање:
по жељи лешник и чоколада...
И још:
3 округла пек папира за коре пречника 28 цм, за торту пречника 24-25 цм.
Начин припреме:
Жути фил спремате тако што ћете умутити жуманца и шећер миксером, толико да запене. Додајте густин и кратко промутите, а након тога додајте шољу млека и све уједначите у масу. Припремљену масу сипати у шерпу на шпорету у којој смо угрејали остатак млека.
Фил кувати мешајући жицом док се не згусне (8-10 минута), а онда га скинути са ватре и охладити.
Чоколадни фил кувате тако што се миксером умуте жуманца и шећер, дода млеко, уједначи, а онда десетак минута кувати на пари. После додати чоколаду и мешати док се не истопи, па скинути са ватре и оставити да се охлади на собној температури. Када је охлађен додати кафу растопљену у води, па на крају спојити са омекшалим путером. Умешати и лешник.
Након што се охлади, жути фил умутите са маргарином.
На тацну ставити обруч па спустити прву кору са жутим филом који треба поравнати. На њега спустити другу кору и нанети чоколадни фил па и њега поравнати.Затим ставити трећу кору (са жутим филом) и размажите равномерно.
Потребно је да торта одстоји сат времена у фрижидеру.
Затим је извадите из фрижидера, и лагано скините обруч.
Торту украсити са мало маште и мало одвојеног, чоколадног фила и лешника. Поново је ставите у фрижидер да преноћи. Служите је након тог првог дана стајања.
(Ало)
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".