Извор:Фото: З. Јовановић/Н.Скендерија

КАКО СМАЊИТИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Држава субвенционише

Извор: Нпортал

16.10.2022.

21:17

ДРЖАВА већ две године субвенционише уградњу соларних панела, замену застареле столарије, котлова за грејање чистијим енергентима и изолацију кућа и зграда.

Улагања у енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије су у скалду са европским директивама, а већ следеће године биће вишеструко увећана, рекао је државни секретар у Министарству енергетике Зоран Лакићевић.

- Почетак грејне сезоне зависи искључиво од спољне температуре, а енергенти су спремни и има их довољно. Што се тиче субвенција које дају држава и локалне самоуправе за соларне панеле око 400 домаћинстава до сада је поставило панеле и њихова укупна снага је око два мегавата - рекао је Лакићевић за РТС:

- Ово је тек почетак, и очекујемо да ћемо са око још 600 домаћинстава потписати уговор у следећој години. Уштеде на рачуну за струју за домаћинства која су поставила соларне панеле је око 30 до 40 одсто и то се види на рачуну за струју - истакао је Лакићевић.

Да су уштеде и у јавном сектору могуће добар пример долази из Пирота где су испред затвореног базена постављени соларни панели који служе за загревање воде.

BloombergAdria.com

Како кажу надлежни из општине уштеда је неколико милиона динара, а у последњих пет година ова општина је у енергетску ефикасност уложила преко 50 милиона у приватном и 700 милиона у јавном сектору.

Други програм субвенција које спроводи министарство енергетике је за замену столарије, котлова на угаљ и мазут и изолацију кућа.

Конкурс је отворен у 151 општини и до сада се пријавило више од 15.000 домаћинстава. Када је реч о замени столарије држава субвенционише 50 одсто трошкова.

- Максимално је упрошћена процедура, једино што треба да се уради је да грађани изаберу са списка фирму која ће им радити замену столарије, да живе у објекту за који конкуришу и да имају последњи рачун за струју - објашњава Лакићевић.

Програм ових дотација се наставља, уз подршку и Европске уније, па се и фонд средства из кога се дају субвенције увећава.

- Следеће године ћемо са 40 милиона евра повећати на 220 милиона евра уз помоћ Светске банке и ЕРНБИ-ја које ће бити намењени за енергетску ефикасност - рекао је Лакићевић.

(РТС)

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".