Извор:Фото: репринт ТВ Новости

32 ГОДИНЕ МЛАЂА: Како је Тито запросио Јованку

Извор: Нпортал

21.10.2022.

22:20

ЈОВАНКА Броз преминула је у недељу, 20. октобра 2013. године у Београду у 89. години, а њен живот је обележила љубав са Јосипом Брозом Титом.

Покојна прва дама Југославије испричала је једном приликом како ју је маршал питао да постане његова супруга.

BloombergAdria.com

 

Наиме, они су прво имали стриктно пословни однос, али су се између њих брзо родила љубав, те се пар у тајности венчао у априлу 1953. године, када је она имала 28 година, а он 60.

Тито је Јованку запросио на прелеп начин. Он је истакао да је његов живот био пун проблема, али да се нада да ће уз њу пронаћи мир.

- Мој живот био је тежак, испуњен стресовима, личним губицима, свакојаким недаћама и осећам да бих с тобом напокон осигурао спокојство и срећу - речи су којима је он питао Јованку да постане његова супруга.

BloombergAdria.com

 

Др Александар Матуновић, некадашњи лични лекар покојног председника Југославије, у својој књизи „Јованка Броз, Титова сувладарка“ записао је њену исповест о томе како се осетила након што ју је Броз запросио.

BloombergAdria.com

 

- Сувишно је причати колико сам била изненађена и збуњена. Па, ја сам била девојка из средине с патријархалним погледима! Мени је разлика у годинама искључивала помисао на такву везу. Осим тога, била сам – неће бити нескромно да то кажем – допадљивог изгледа и имала сам више удварача - рекла је Јованка.

Иако су када ју је запросио били заједно већ пет година, она је била изненађена. Више од три деценије разлике у годинама најпре јој је сметало, али се касније с њом помирила, признала је.

- Разлика у годинама је била велика, али ја је нисам осетила. Тито је био пун енергије, виталан - искрена је била Јованка.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".