Извор:Фото: АП

И ТРЕЋИ МАНДАТ: Си поново генерални секретар

Извор: Танјуг

23.10.2022.

08:33

ПРЕДСЕДНИКУ Кине Си Ðинпингу данас је и формално поверен трећи мандат на месту генералног секретара Комунистичке партије, а изабрано је још шест чланова Сталног комитета Политбироа КП за наредних пет година, међу којима Ли Цхијанг, будући премијер.

Си је данас, после првог састанка новог Централног комитета КП, изашао пред медије предводећи нове чланове Сталног комитета Политбироа, што, како јавља Би-Би-Си, значи да је добио трећи петогодишњи мандат на функцији генералног секретара партије.

"Препуни самопоуздања крећемо на пут на којем ћемо од Кине направити још модернију социјалистичку земљу у свим погледима. Желимо да освежимо кинеску нацију на свим фронтовима и кренемо у још већу модернизацију. Кина мора остати на високом степену приправности као студент на испиту који никад неће завршити", рекао је С.

Он је истакао да је Кина била и да ће остати врло важна за напредак читавог света и да неће одступити од својих начела, а то су брз економски раст и дугогодишња стабилност.

BloombergAdria.com

 

Како је рекао Си, партија ће постати непобедива само ако допусти да се и она може мењати.

Поручио је да се Кина не може развијати без света, а да је свету такође потребна Кина. Си је говор завршио позивом страним новинарима да посете Кину.

Уз Сија и Лија, за чланове Сталног комитета изабрани су и Џао Леђи, Ванг Хунинг, Чаи Цхи, Ли Си, Динг Суесијанг.

BloombergAdria.com

 

Стални комитет је најмоћније кинеско политичко тело, задужено за доношење најважнијих одлука у земљи, која је протеклих година постала друга по снази светска економија, наводи Си-Ен-Ен.

Чланови Сталног комитета бирају се гласовима 205 чланова Централног комитета, али се то гласање сматра формалношћу, пошто се одлуке о седмочланом саставу доносе месецима раније, на састанцима водећих партијских функционера иза затворених врата.

Централни комитет је изабрао данас и чланове Политбироа којих је 24, укључујући седам чланова Сталног комитета, пренела је Синхуа.

BloombergAdria.com

 

Би-Би-Си наводи да у новом Политбироу нема ниједне жене, после 72-годишње заменице премијера Сун Цхунлан, која је била једина жена у претходном саставу Политбироа и сада одлази у пензију.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".