Извор:Фото: Архив Борбе

ШОУ ТАКСИСТА Како је БГ славио Пиксија и победу над Шпанијом

Извор: Нпортал

31.10.2022.

18:10

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА Југославије је у осмини финала Светског првенства у фудбалу 1990. године у Италији избацила неугодну репрезентацију Шпаније, што су навијачи "плавих" искористили као прилику да се у великом броју окупе на трговима. То је уједно и последњи пут када је наша селекција победила у неком од мечева у нокаут фази, а највећи "успеси" су нам отад били - сами пласмани на Мундијале.

Југославија је те 1990. заиста изгледала као један од озбиљнијих тимова и све је ишло као по лоју након уводног пораза од Западне Немачке у групној фази. Пала су потом Колумбија и УАЕ, а затим је дошао меч осмине финала са Шпанијом и докторска дисертација Драгана Стојковића Пиксија и његових саиграча. Резултат 2:1 и велико славље у Југославији која је бројала своје последње дане.

- Тријумф наше репрезентације на Мундијалу у Италији, над традиционално неугодним Шпанцима, био је сигнал да се синоћ, одмах по завршетку овог исцрпљујућег меча, неколико хиљада Београђана окупи на Тргу Републике и еуфорично прослави пласман наших ''плавих'' момака у четвртфинале. Београђани су опет показали да су прави Југословени, патриоте, али и да бразилским, аргентинским, енглеским ''тифозима'' докажу да се велике победе могу и код нас прославити истом жестином - писала је 27. јуна те године "Политика".

Један од водећих и најутицајнијих играча Југославије је свакако био - Пикси. Управо он је постигао први гол у 77. минуту - уметничко дело, савршен пријем и убитачна финта која је забунила и голмана Зубизарету и читаву одбрану "Црвене фурије". Иако је Салинас осам минута касније изједначио, Стојковић је зацементирао голчином из слободњака у 93. минуту. https://www.youtube.com/watch?v=op5XhLOgAMM

Чим је немачки судија Шмидхубер одсвирао крај и означио велику победу наших изабраника, код ''Коња'' први је тријумфално стигао Београђанин Јова Малешевић носећи италијанску заставу, као доказ да је присуствовао првом мечу наше селекције у Италији. Уз скандирања ''Пикси, Пикси'' и ''Југославија'', ка Тргу Републике сливале су се колоне слављеника. Најчешће се клицало Драгану Стојковићу, а из хиљаде грла чули су се оптимистички слогани: ''Следећа је Италија'', са јасном поруком да ће наша ''плава'' чета прегазити следеће противнике и сигурно дочекати домаћине, ''азуре''.

Југославија је прошла, међутим, на путу до ''азура'' стала је Аргентина. Нажалост, и после одличне игре, вредне фаворита, Аргентина је успела након пенал серије да постигне гол. У том мечу је Драган Стојковић Пикси погодио пречку, али је са друге стране пенал промашио и Дијего Армандо Марадона. Ивковић му је пенал одбранио други пут, означивши себе као човека који је могао Марадону да заустави.

Импозантном слављеничком амбијенту допринели су и београдски таксисти. Дуга колона таксиста, оглашавајући се сиренама и носећи југословенске тробојке, направила је победнички круг од Славије до Трга Републике. Певала се национална химна, ''Играле се делије'' и друге песме као створене за овакве, ипак, морамо признати, ретке прилике, а зачас, спонтано, људи су се ухватили у коло. Не мари што нема музике, она је долазила из хиљаде грла, познате песме ''Југославијо''. https://www.youtube.com/watch?v=nRpPjp8Vigo

Сам број људи на улицама је показао колико је ова победа била битна за нацију којој је, испоставило се, ово било последње Светско првенство у пуном саставу са свих 6 република. Бар на Мундијалу, није било никаквог знака да ће рата бити, тако је исто било и на улицама Београда.

- Било је грљења, љубљења, честитања, а тројица младића, најватренијих навијача, прославило је победу скоком у фонтану у Кнез-Михаиловој улици. Синоћ је, заиста, била част и понос звати се Југословеном.

BloombergAdria.com

 

* Nportal.rs због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Борбе", а овај чланак је изашао у "Политици", 27. јуна 1990. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".