Извор:Фото: Новости

ДАНАС ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА: Ево када ће бити највидљивије

Извор: Нпортал

25.10.2022.

10:16

АСТРОНОМИЈА разликује три врсте помрачења

Сунце, Месец и Земља данас ће се наћи на истој равни, па ће из Србије и целог света бити могуће да се посматра делимично помрачење Сунца. Месец ће покрити једну трећину Сунчевог пречника, а помрачење ће бити највидљивије око 12.30 сати.

Астрономија разликује три врсте помрачења: потпуно, које је у Србији било видљиво 1999. године, прстенасто и оно које ће се данас догодити - делимично. Када се Месец нађе између Земље и Сунца, долази до заклањања једног дела звезде. У току године може се десити од два до пет помрачења Сунца, али се она не виде увек са истог места.

- У Београду ће Месец додирнути Сунце у 11.22, а напустиће Сунчев диск у 13.38. На средини помрачења биће покривена отприлике једна трећина Сунчевог пречника - рекао је др Миодраг Дачић.

Максимум помрачења прво ће бити највидљивији у Бањалуци у 12.25, потом ће Новосађани моћи да виде "зенит" помрачења у 12.29, а минут касније Београђани. Иако ово привлачи велику пажњу, важно је да напоменемо да посматрачи воде рачуна како ће данас посматрати Сунце.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".