Извор:Фото: Г. Шљивић

АЛАРМ ЗБОГ ДЕПОНИЈЕ: Пожар загадио ваздух у Краљеву

Извор: Нпортал

25.10.2022.

17:22

ГРАДСКА управа саопштила је мере којих би грађани требало да се придржавају

Поводом пожара на градској депонији, Одсек за заштиту животне средине Одељења за инспекцијске послове краљевачке Градске управе, издао је саопштење за јавност у којем се наводи да је ваздух у Краљеву минулог викенда био у категорији – загађен.

Како пише у саопштењу, прелиминарне вредности ПМ-10 честица износиле су 65 μг/м3 у суботу и 66 μг/м3 у недељу, а гранична вредност за дневни ниво ових честица износи 50 μг/м. Прелиминарне вредности за суспендоване честице ПМ-2,5 износиле су 30 μг/м3 у суботу и 73 μг/м3 у недељу, док концентрације сумпор-диоксида и азотових оксида нису биле прекорачене.

У саопштењу се додаје да се препоручује избегавање физичке активности у спољашњој средини, скраћивање боравка на отвореном и преусмеравање обављања уобичајених активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха. Препоруке се односе на целокупну популацију, а посебно на осетљиве групе - старије особе, децу и особе са обољењима срца и плућа.

Мерења квалитета ваздуха, подсећамо, у Краљеву обавља Завод за јавно здравље који је акредитована установа за ове послове.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".