Извор:Фото: Профимедиа

ЗДРАВИЈИ ЈЕ НЕГО ШТО МИСЛИТЕ Како кестен утиче на организам?

Извор: Нпортал

25.10.2022.

17:32

МИРИС печеног кестена који се шири улицом свима нам је добро познат,а ли можда не знате све предности које има по здравље.

Сто грама печеног кестена има око 245 калорија, па зато плодове називамо намирницом високе енергетске вредности. Занимљиво је да се калоријска вредност удвостручује његовом термичком обрадом, а повећава се и количина беланчевина и угљених хидрата у плоду.

Богат влакнима, витаминима и минералима

Кестен је одличан извор прехрамбених влакана која смањују ниво лошег холестерола у крви, али и подстичу рад црева, односно гарантују бољу и редовнију столицу. Богат је калијумом и фосфором, као и незасићеним мастима, па се препоручује особама које пате од болести срца и кардиоваскуларног система, али и бубрежним болесницима. Уз то има значајну количину витамина А, Б и Ц, као и мангана, калцијума, хлора, гвожђа и магнезијума. Бакар је минерал који појачава снагу костију, помаже у производњи црвених крвних зрнаца, побољшава рад нервног система и оснажује имунитет тела. Око 80 грама кестена дневно задовољава петину потребе за овим минералом, па се свакако препустите уживању у овом орашастом плоду.

BloombergAdria.com

 

Припазите кад купујете кестен

Када купујете свеже кестење, одаберите плодове сјајне површине и без видљивих оштећења љуске. Када их узмете у руку, тежнина би требало да одговара његовој величини. Избегавајте кестење које има шупљи звук. Убрано или купљено кестење чувајте на тамном и хладном месту.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".