Извор:ФОТО: Архива/Википедија

РЕЦИ, ЖЕЉКО, ШТА СИ РАДИО: Отац је викао на Аркана у судници

Извор: Нпортал

15.10.2021.

22:13

МАЛО је познато да је Жељко Ражнатовић Аркан био син угледног војног лица и учесника Другог светског рата - Вељка Ражнатовића, послератног пуковника авијације ЈНА. Иако је Аркан ретко причао о оцу, по њему је дао име сину Вељку. Остао је забележен тренутак суђења Аркану и речи које му је том приликом упутио отац.

Када је 22. октобра 1974. године шведски Интерпол затражио од централе да објави "црвену потерницу" за Жељком Ражнатовићем, београдски Интерпол обавестио је друге земље да је у периоду од 1970-1972. године "ово лице у Југославији више пута осуђивано прво као малолетник, а затим као пунолетно лице.

Пресуде су изрицане због "крађа, тешких крађа и оружаних пљачки". Аркана су многе земље света теретиле с још осамнаест година затвора. То му је стајало изнад главе када се први пут вратио из иностранстваа у Београд, почетком 1980-их.

BloombergAdria.com

Тада се већ по граду причало да је Аркан пријатељ Станета Доланца, министра савезне полиције. По извештају с једног суђења из 1983. када је у Улици 27. марта пуцао на два полицајца, у његовим генералијама уписано је - радник Савезног СУП-а. После се причало да је његов отац Вељко Ражнатовић, иначе пуковник ваздухопловства ЈНА, тада викао по судници - Реци, Жељко, реци свима што си радио за Југославију вани, реци да сви чују!

У једном од интервјуа, осврћући се на тај детаљ, Жељко Ражнатовић је изјавио - А и да сам радио за Државну безбедност, где се о томе прича? Јел' прича ЦИА? Јел' прича Moсад? Ко о томе прича? Па зато се и зову тајне службе. Зна се само да оне постоје и - тачка.

Прича каже да је забринути отац Вељко Ражнатовић баш те 1972. године отишао код Доланца и замолио га да се брине о Жељку. Доланц је добро одрадио свој посао.

Вељко Ражнатовић - пуковник авијације ЈНА

Али, ко је био Вељко Ражнатовић, отац озлоглашеног Аркана? Вељко је рођен 1920. године у Ријеци Црнојевића, код Цетиња. Као омладинац се прикључио омладинском револуционарном покрету и 1939. године постао члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ). У чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ) примљен је маја 1941. године.

Након окупације Југославије, 1941. године учествовао је у припремама оружаног устанка. Био је учесник Тринаестојулског устанка, а потом је радио као илегалац на Цетињу, где је био члан Окружног комитета КПЈ за Цетиње. После је прешао у јединицу, где је обављао дужности заменика командира и командира чете. Потом је био члан Политодела Десете крајишке ударне бригаде, члан Политодела 23. српске дивизије и заменик политичког комесара 46. српске дивизије.

BloombergAdria.com

 

Августа 1945. године био је постављен за политичког комесара Ваздухопловног војног училишта и радио је на стварању нових пукова и ваздухопловних база. Посебно је био ангажован на организовању Команде Ваздухопловног војног училишта, као и наставног одељења и одржавању наставе. Касније се налазио на служби у Брежицама у Словенији, Загребу и Панчеву.

Био је ожењен Славком Јосифовић, која је преминула 2012. године и са којом је имао ћерке Мирјану, Јасну и Биљану и сина Жељка Ражнатовића Аркана, који је убијен 2000. године у хотелу "Интерконтинентал".

Вељко Ражнатовић носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима су - Орден братства и јединства првог реда, Орден партизанске звезде другог реда, Орден заслуга за народ другог реда, Орден за храброст и Орден партизанске звезде трећег реда. Умро је у Београду 1986. године у 66. години.

(Мондо)