Извор:Фото: Профимедиа

ЕРДОГАН: Шведска и Финска у НАТО тек кад испуне договор

Извор: Танјуг

04.11.2022.

22:45

ТАЈМИНГ процеса турске ратификације приступања Финске и Шведске у НАТО зависи искључиво од деловања тих северних земаља, изјавио је данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

- Темпо и динамика процеса ратификације меморандума између Турске, Шведске и Финске биће одређени корацима које ће ове земље предузети - рекао је Ердоган, јавила је Анадолија.

Ердоган је данас на ову тему разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који борави у посети Турској, пренео је Интерфакс.

Столтенберг је јуче, после састанка са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом, рекао да су Финска и Шведска испуниле услове Анкаре за улазак у НАТО.

BloombergAdria.com

 

Међутим, Чавушоглу је другачије оценио ситуацију.

- Нису све компоненте споразума спроведене - рекао је он. Он је, истовремено, истакао да су власти обе земље заиста предузеле неке неопходне мере, што Анкара поздравља.

BloombergAdria.com

 

Тренутно Турска и Мађарска још нису ратификовале приступање Шведске и Финске НАТО.

Анкара наводи да ће то учинити када две скандинавске земље испуне низ услова наведених у меморандуму договореном између страна.

Конкретно, постоје клаузуле да Шведска и Финска треба да предузму акцију против курдских група, које Анкара сматра терористичким.

Анкара, такође, инсистира на изручењу одређеног броја курдских активиста.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".