Извор:Фото: Танјуг/АП

БАЈДЕНОВО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СИЈА: САД забринуте због наоружавања

Извор: Танјуг

12.11.2022.

08:57

АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден упозориће кинеског колегу Сија Ђинпинга на састанку у понедељак да ће континуирана трка за наоружањем Северне Кореје довести до повећаног војног присуства САД у том региону, саопштила је данас Бела кућа.

Како наводи Ројтерс, САД су забринуте да Северна Кореја планира да настави са тестирањем нуклеарне бомбе први пут од 2017. године и верују да Кина и Русија имају капацитет да убеде Пјонгјанг да не ради то.

Бајден и Си ће имати прве разговоре као председници а састаће се на маргинама самита Г20 у Индонезији наредне недеље, на острву Бали.

BloombergAdria.com

 

Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен рекао је да ће Бајден рећи Сију да је Северна Кореја претња, не само Сједињеним Државама и савезницима Јужној Кореји и Јапану, већ претња миру и стабилности у целом региону.

- Уколико Пјонгјанг настави да иде овим путем, то ће просто значити још већу војну присутност Америке - рекао је Саливен новинарима у авиону током Бајденовог путовања у Камбоџу, где ће током викенда имати низ састанака са регионалним лидерима.

BloombergAdria.com

 

Саливен је додао да "Кина има интерес да игра конструктивну улогу у обуздавању најгорих тенденција Северне Кореје".

- Свакако, на Пекингу је да одлучи о томе - додао је Саливен.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".