Извор:Фото: АП

ТУРЦИ ОПТУЖУЈУ КУРДЕ ПКК негира умешаност у бомбашком нападу

Извор: Нпортал

14.11.2022.

15:22

ТУРСКА је окривила курдске милитанте за експлозију у којој је погинуло шест особа у Истанбулу, а најмање 81 особа је повређена том приликом.

Турска полиција је ухапсила 47 особа, укључујући Сиријку осумњичену за постављање бомбе, али је Радничка партија Курдистана (ПКК) негирала умешаност.

Ниједна група до сада није преузела одговорност за јучерашњу експлозију у центру града, због чега су крхотине летеле у ваздух, а стотине људи су бежале са места несреће.

Министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да су ПКК и милиција сиријских Курда ИПГ одговорне за експлозију, инцидент који подсећа на сличне нападе на Турке у прошлости, пише Ројтерс.

BloombergAdria.com

 

Сојлу је рекао да је наређење издато у Кобанију, граду на северу Сирије, где су турске снаге последњих година изводиле операције против ИПГ, наводног огранка Радничке партије Курдистана, која је у Турској проглашена као терористичка. Сједињене Државе су подржале ИПГ у сукобу у Сирији, подстичући трвења између НАТО савезника.

У саопштењу на свом сајту, ПКК је негирала умешаност и рекла да неће циљати цивиле.

BloombergAdria.com

 

Полиција је ухапсила осумњичену за напад у Истанбулу и идентификовала је као сиријску држављанку Ахлам Албашир. Она је на првом испитивању истакла да су је обучавали курдски милитанти у Сирији и да је ушла у Турску преко северозападног сиријског региона Африн, саопштила је полиција.

Сојлу је рекао да могућност да је Исламска држава одговорна за напад „није у потпуности занемарена”.

Истанбул је и у прошлости био мета напада курдских, исламистичких и левичарских милитаната. Бомбашки и други напади почели су широм земље када је прекинут прекид ватре између Анкаре и ПКК средином 2015. године, уочи избора у новембру те године. 

BloombergAdria.com

 

Истанбул су у прошлости напали курдски, исламистички и левичарски милитанти. Талас бомбардовања и других напада почео је широм земље када је прекинут прекид ватре између Анкаре и ПКК средином 2015. године, уочи избора у новембру те године.

Турска је извршила три упада у северној Сирији против ИПГ, а Ердоган је рекао да је ове године још једна операција неизбежна.

BloombergAdria.com

 

ПКК предводи побуну против турске државе од 1984. године и више од 40.000 људи је убијено у сукобима. Турска, Европска унија и Сједињене Државе сматрају је терористичком организацијом.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".